Ziua Națională a Lecturii sărbătorită la Iași: Întâlnire surpriză cu un mare actor

de: Ana Crețu
09:52, 15 feb. 2022

Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași,  Asociația Art Civica și Teatro Blu, organizează marți, 15 februarie, prima întâlnire, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii.

În cadrul evenimentului sunt invitați elevi, profesori, directori de unități de învățământ, psihologi, scriitori și muzeografi. Activitățile se vor derula în mediul online, dar și fizic la două colegii din Iași. Coordonatorul programelor culturale MNLR Iași, Iulian Pruteanu, consideră că scopul principal al evenimentului este un îndemn către lectură.

Ziua Națională a Lecturii este un eveniment în care elevii și profesorii se vor putea bucura de o serie de activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care vor fi evidenţiate importanţa lecturii. Fundamentele lecturii în multiplele sale valențe va fi descoperită copiilor și tinerilor datorită profesorilor bine pregătiți din domeniu. Evenimentul vizează un studiu amănunțit al literaturii: Lectură din istorie, Lecturi din legende și basme și Lectură creativă.

În cadrul evenimentului sunt invitați elevi, profesori, directori de unități de învățământ, psihologi, scriitori și muzeografi

Unde se vor desfășura întâlnirile de lectură și cine sunt invitații

Marți, 15 februarie 2022, de la ora 09.00, a fost dat startul întâlnirilor cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Activitățile se vor derula online, dar vor fi și câteva întâlniri în cadrul Colegiul Național „Costache Negruzzi” și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, după cum menționează și Coordonatorul programelor culturale MNLR Iași, Iulian Pruteanu.

Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, va desfășura activitatea: „Lectură din istorie”. Având în vedere că anul acesta se împlinesc 145 de ani de la începuturile Războiului pentru cucerirea Independenței României, elevii și profesorii vor analiza fragmente lecturate de prof. Delia Sârbu, după ce vor asculta câteva explicații legate de acest eveniment vor viziona și un scurt metraj reprezentativ.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu mai multe scoli si gimnazii, organizează evenimentul legat de ziua națională a lecturii

Tot astăzi, elevii și profesorii de la Școlile din Iași vor participa la activitatea „Lecturi din legend și basme”, aceștia vor asculta povești din „Legendele și basmele românilor” culese de Petre Ispirescu, care vorbesc despre eroism și patriotism, citite de către bunicii de la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”.

La ora 12:00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi, alături de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Asociația Art Civica, Teatro Blu șiColegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, vorparticipa la atelierul „Lectura creativă”.

În cadrul evenimentului prof. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru, lector univ. dr. Mihaela Ciofu, lector univ. dr. Emanuel Florentin și asist. univ. dr. Alice Ioana Florentin vo rprezenta posibilitățile de interpretare a unui text prin lecturare.

Mâine, de la ora 11:00 va fi discutată „Lectura interactivă” cu Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași.

Horațiu Mălăele este actorde film, radio, televiziune, teatru și voce, regizor, caricaturist și scriitor român

Ziua Națională a Lecturii îl aduce pe Horațiu Mălăele mai aproape de elevi

Iulian Pruteanu, coordonatorul programului cultural MNLR Iași, a spus despre invitatul special din cadrul evenimentului.

„În cadrul celor două colegii naționale am înlesnit întâlnirea elevilor cu scriitori, în cadrul Colegiul Național Costache Negruzzi în calitate de scriitor și actor, va fi present Horațiu Mălăele”, precizează Iulian Pruteanu, coordonatorul programului cultural MNLR Iași.

Horațiu Mălăele este actor de film, radio, televiziune, teatruși voce, regizor, caricaturist și scriitor român. Acesta scrie cărți care te invită să renunți la certitudini și să îți găsești propriile răspunsuri și sensuri printre cuvinte și linii seducătoare. Această întâlnire va ajuta elevii să cunoască mai multe despre cum putem pune în valoare abilitățile de comunicare, de dezvoltarea inteligenței emoționale, stimă de sine și identitate motivațională.

În cadrul evenimentului sunt invitați elevi, profesori, directori de unități de învățământ, psihologi, scriitori și muzeografi.

Se vor organiza și expoziții tematice „Titu Maiorescu și Spiru Haret”, legate de carte la Secția Împrumut pentru Adulți și la Sala de Lectură, după cum menționează Mihaela Morariu, Șef Serviciu Proiecte și Programe Culturale, PR.

Fundamentele lecturii în multiplele sale valențe va fi descoperită copiilor și tinerilor datorită profesorilor bine pregătiți