Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei, marcată la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași

de: Redacția BZI
20:05, 22 mart. 2022

În anul 2021 s-a observat o discretă creștere a numărului de îmbolnăviri de tuberculoză, fapt care ar trebui să ne îngrijoreze, deoarece în anul 2022, în contextul pandemiei de Covid-19 și a conflictului din Ucraina, incidența acestei boli poate crește mult mai mult. Anual, ziua de 24 martie este dedicată luptei împotriva tuberculozei, iar în acest sens, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, la ora 10.00, va avea loc o conferință de presă, care va fi urmată de webinar pe tema tuberculozei.

Deși mortalitatea înregistrată în rândul bolnavilor de tuberculoză este în scădere, asta nu înseamnă că boala este ținută sub control. În anul 2021, numărul de îmbolnăviri cu tuberculoază a crescut cu 5%, fapt explicabil în contextul pandemiei de Covid-19, când foarte multe persoane care prezentau simptome ale acestei boli au decis să nu se prezinte la spital din teama de infectare cu SARS COV2. Organizația Mondială a Sănătății estimează ca pandemia COVID-19 a dus la un regres al tendinței de scădere a incidenței cazurilor de tuberculoză de cel puțin 5 ani.

Cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei, se va desfășura și webinar „Tuberculoza”, la care va lua parte și dr. Beatrice Mahler, manager Institutul de  Pneumoftiziologie Marius Nasta

24 martie – Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei

Lucica Ditiu de la STOP TB PARTNERSHIP va lua parte la un webinar cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei

An de an, ziua de 24 martie este dedicată luptei împotriva tuberculozei. Anul acesta, cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei, în amfiteatrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași, la ora 10.00, va avea loc o conferință de presă. De asemenea, între orele 14.00-19.00, va avea loc și un webinar „Tuberculoza”, la care vor lua parte Lucica Ditiu de la STOP TB PARTNERSHIP, dr. Ioana Munteanu, coordonator național al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozie, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de  Pneumoftiziologie Marius Nasta, și mai mulți doctori din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.

Programul dedicat zilei de 24 martie va cuprinde și postarea de bannere, afișe publicitare, rularea unui film, realizat de către Dispensarul TBC și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, în mijloacele de transport public din Iași. De asemenea, mesaje dedicate prevenției și tratării tuberculozei vor rula atât pe site-ul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași, cât și pe pagina de Facebook a Dispensarului TBC.

În anul 2021, numărul de îmbolnăviri cu tuberculoază a crescut cu 5%

În 2021, numărul de îmbolnăviri cu tuberculoază a crescut cu 5% față de anul precedent

Sloganul din acest an al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei (24 martie) este: “Investiți pentru a eradica tuberculoza! Salvați vieți!”

Raportul Global pentru Tuberculoză din 2017 realizat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că 54 milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticul și tratamentul tuberculozei în perioada 2000-2017. Drept consecință, OMS a elaborat un program de lucru pentru perioada 2019-2023, în vederea eradicării tuberculozei. Programul de lucru își propune ca 40 milioane de persoane diagnosticate cu tuberculoză să primească îngrijire, printre acestea se numără inclusiv 3,5 milioane de copii și 1,5 milioane de persoane cu tuberculoză rezistentă la medicamente. Totodată, programul eleborat de Organizația Mondială a Sănătății prevede ca cel puțin 30 de milioane de persoane să beneficieze de servicii de prevenire a tuberculozei în perioada 2018-2022.

Sloganul din acest an al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei (24 martie) este: „Investiți pentru a eradica tuberculoza! Salvați vieți!”

Obiectivul principal al Campaniei „Investiți pentru a eradica tuberculoza! Salvați vieți!” îl constituie informarea, diagnosticarea și tratarea cât mai precoce a tuberculozei.  Acest obiectiv poate fi realizat doar prin finanțare substanțială a programului de supraveghere și control a tuberculozei. După o analiză atentă la nivelul județului Iași a cazurilor de tuberculoză din ultimii ani, s-a constatat că numărul de îmbolnăviri cu tuberculoză a scăzut cu circa 40%. Astfel, s-a ajuns de la 639 în 2018, la 421 în anul 2020. În anul 2021, numărul de îmbolnăviri cu tuberculoază a crescut cu 5%. Evoluția incidenței globale la %000 locuitori a scăzut de la 75.33%000 la 48,56%000 în 2021. Incidența tuberculozei la copii a scăzut de la 21.95%000 în 2018 la 19.7%000 în 2021. Totodată, mortalitatea cauzată de tuberculoză a variat de la 3.17%000 în 2018 la 2.77%000 în 2020.

Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei este un prilej pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestei boli, care face zilnic victime în rândul românilor. În contextul pandemiei de Covid-19, numărul de îmbolnăviri și decese poate să înregistreze o creștere alarmantă. De aceea, sunt necesare fonduri mai mari pentru programul de supraveghere și control al tuberculozei în vederea oferirii unui diagnostic rapid modern, precum și pentru terapie cu medicamentele necesare diverselor forme de tuberculoză care pot să apăra.