Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată și la Iași

de: Raluca Costin
04:00, 30 ian. 2020

În fiecare an, pe data de 2 februarie, această sărbătoare este marcată prin diverse activități tematice. Astfel, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași va derula joi, 30 ianuarie, la sediul instituției, o proiecție de filme documentare și discuții pe tema „Biodiversitatea zonelor umede”. Participanții sunt elevi de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași. Vineri, 31 ianuarie, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi”- filiala „Ion Creangă” va fi o nouă proiecție de filme documentare tematice.

„Zonele umede sunt printre cele mai diverse și productive ecosisteme. Cu toate acestea, pierderea zonelor umede este recunoscută drept problemă internațională. Biodiversitatea în general este în declin, însă numărul speciilor din zonele umede scade cel mai rapid. La nivel mondial, între 1970 și 2014, populațiile de pești, păsări, mamifere, amfibieni și reptile au scăzut cu 60 la sută. Prin evenimentele organizate în județul Iași urmărim conștientizarea faptului că zonele umede sunt importante pentru viitorul nostru”, a declarat Gheorghe Tătaru, director executiv în cadrul APM Iași.

Ce sunt zonele umede

Zonele umede sunt întinderile de bălți, mlaștini, lacuri naturale sau artificiale, permanente sau nepermanente, unde apa este curgătoare sau stătătoare, dulce sau sărată. În județul Iași sunt zone umede ce acoperă aproximativ 30.000 de hectare. Zona Jijia Inferioară, propusă ca sit Ramsar, este în curs de evaluare la Secretariatul Ramsar. Aici, iazurile pentru acvacultură, fermele piscicole, acumulările și canalele pentru irigații găzduiesc specii vulnerabile, periclitate, critic periclitate, iar regulat se adună peste 20.000 de exemplare de păsări de apă.