Ziua Marinei 2022. După doi ani de restricții, sărbătoare mare în Constanța – LIVE VIDEO

de: cristian.george
09:13, 15 aug. 2022

Pe data de 15 august 2022, în Constanța se serbează Ziua Marinei 2022. Așadar, după doi ani de restricții, Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă vor participa la manifestările dedicate acestei zile.

În cu 2020, președintele Klaus Iohannis a transmis mesaje legate de această sărbătoare, România având restricții care au împiedicat desfășurarea de forțe.

Ziua Marinei 2022 sărbătorită în Constanța după doi ani de restricții

Ziua Marinei 2022 are loc luni, 15 august, în Constanța. Președintele Klaus Iohannis, dar şi liderii din coaliţie, inclusiv Kelemen Hunor, cel de la care se aşteaptă o reacție referitor la discursul lui Viktor Orban, vor participa la evenimentele organizate în Portul Timiş, și în Portul Militar.

Sunt aşteptaţi, la manifestări, peste 15.000 de oameni. Forțele Nacale Române vor face mai multe exerciții, iar cei mici vor vedea dotările Armatei Române. Evenimentul începe cu sosirea Zeului Neptun, iar jocurile marinărești vor fi deliciul zilei de luni. Ziua Marinei 2022 nu va fi sărbătorită la sediul Comandamentului Naval pentru că întreaga clădire a intrat în mai multe procese de renovare. Așadar, diferit față de anii trecuți, în 2022, Portul Timiş este cel care va găzdui evenimentele, inclusiv invitații printre care enumerăm pe președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și alţi lideri.  Manifestările vor începe de la ora 10.00 cu ridicarea pavilionului, geacului, marelui pavoaz, concomitent cu intonarea Imnului Național al României și tragerea a 21 de salve de tun.

Programul ince cu ora 10.00 și se termină la ora 13.00, iar ulterior, de la 17.00 până la 20.00 vor fi expoziţii de tehnică militară, ateliere interactive, oferte pentru școlarizare, foto-corner, face-painting. Cei pasionați de o călătorie cu nava pot experimenta o călătorie în interiorul unei ambarcațiuni virtuale.

Ziua Marinei Române sărbătorită din 1902

Ziua Marinei Române a fost oficializată pe data de 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare care este patroana Marinei Române. Prima sărbătoare a avut loc pe crucişătorul Elisabeta care a fost primul de acest fel deținut de Armata României. La serbare au fost prezenţi marile oficialități ale vremii, inclusiv Ministrul de Război, Dimitrie A Sturdza.

În Biserica Ortodoxă Română, dar și în cadrul celorlalte biserici ortodoxe, cel care este sfântul ocrotitor al Marinei este Sf. Nicolae. Acesta avea mai multe schituri marinărești la Capul Caliacra din Dobrogea și de la Pardina. Astăzi, aceste schituri sunt dispărute. În altă ordine de idei, primul care a vrut să îi atragă pe turişti organizând acest eveniment a fost primarul municipiului Constanța, Cristea Georgescu ce spunea într-un mesaj:

” Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. – Sfânta Maria , patroana Marinei, vor avea loc în apele Constantei şi pe uscat nişte serbări demne de văzut precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele. ” se arăta în masaj.

Așadar, Ziua Marinei 2022 va fi un eveniment de amploare, cu personalități prezente. Curioșii vor vedea tehnica militară pe care România o are în acest moment și se vor putea bucura de alte evenimente organizate special pentru ei.