Ziua Internațională a Romilor: Dezbatere la Iași cu titlul „Sunt ceea ce sunt, nicidecum ceea ce nu sunt”

de: Redacția BZI
00:01, 05 apr. 2022

În data de 8 aprilie 2022, Asociația Pro Roma organizează un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Romilor. Cei care doresc să participe se pot prezenta la Casa de Cultură a Studenților din Iași, începând cu ora 16.00. La acest eveniment va fi organizată o dezbatere cu tineri romi și neromi cu titlul „Sunt ceea ce sunt, nicidecum ceea ce nu sunt”.

Ziua Internațională a Romilor a fost declarată oficial în 1990, în Serock, Polonia, la cel de-al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor. În România este marcată din 2006 și are drept scop popularizarea culturii și tradițiilor etniei rome. Pe lângă partea de divertisment se organizează și diverse evenimente pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă romii.

La Iași sunt declarați oficial 3000 de romi, iar neoficial la nivelul județului Iași sunt peste 30.000 de romi

Cum se celebrează Ziua Internațională a romilor la Iași

În data de 8 aprilie 2022, Asociația Pro Roma organizează un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Romilor

Asociația Pro Roma de la Iași este formată din angajați romi și neromi care organizează în fiecare an ceva excepțional de Ziua Internațională a Romilor. Președintele Asociației Pro Roma, Margareta Herțanu, a declarat pentru reporterii de la BZI care este scopul principal al evenimentului din acest an.

„Vineri, pe 8 aprilie 2022, de Ziua Internațională a Romilor vom avea mici surprize și un tarabana show interpretată de un tânăr de etnie romă. Nu va fi neapărat un spectacol, mergem mai mult pe ideea unei dezbateri etnice și naționale. Dorim să scoatem în evidență problema identității etnice, tinerii romi și neromi vor putea aborda în cadrul dezbaterii acest subiect important”, a menționat Margareta Herțanu.

Dezbaterea va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Iași, Sala „Dublin Pub“, începând cu ora 16.00. Acest eveniment are ca scop conștientizarea faptului că indiferent de etnie, naționalitate, oamenii au o identitate, au aceleași trăiri, aceleași frustrări în cazul în care sunt obstrucționați să exprime ceea ce sunt. În cadrul evenimentului se vor prezenta romii în costume tradiționale, iar românii în costume naționale în semn de înțelegere și armonie.

La Iași sunt declarați oficial 3.000 de romi, iar neoficial la nivelul județului Iași sunt peste 30.000 de romi. Anul trecut de Ziua Internațională a Romilor a fost organizat un spectacol la Ateneul Național Iași intitulat „Cinstea seniorilor și creativitatea juniorilor”, care a adus pe scenă generații diferite de artiști seniorii lăutari fără o pregătire formală, însă dedicați muzicii, aceștia au fost aplaudați la scenă deschisă împreună cu tinerii care preiau valorile și le duc mai departe din generație în generație.

Președintele Asociației Pro Roma, Margareta Herțanu,evidențiază nevoie conștientizării că indiferent de etnie, naționalitate, oamenii au o identitate, au aceleași  trăiri

Margareta Herțanu: „Românii se lasă influențați de curentele occidentale, aceștia nu au nimic cu romii”

Dezbaterea va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Iași, Sala Dublin Pub, începând cu ora 16.00

„La romi muzica este ceva care curge din sufletul lor. Încă din timpurile comuniste, aceștia sunt considerați cei mai buni colectori, aceștia aveau o muncă activă și nu erau sedentari. Romii care au preferat să rămână tradiționali aceștia decid să trăiască de pe o zi pe alta. Portul romilor nu este agreat în societatea noastră, se simte o mentalitate care se confruntă prea mult cu un val nefast. Românii se lasă influențați de curentele occidentale, aceștia nu au nimic cu romii”, precizează Margareta Herțanu.

La Iași sunt foarte mulți lăutari care câștigă din diverse evenimente, nunți, zi de naștere, cumătrii și altele. Perioada pandemică a reprezentat un adevărat dezastru financiar pentru lăutari, a fost foarte greu, având în vedere că nu s-a  permis organizarea evenimentelor de nici un fel. Majoritatea romilor care au portul tradițional sunt angajați la Salubris pentru că în altă parte nu sunt primiți.

„Mulți dintre ei continuă să colecteze fier și sticlă pentru a câștiga bănuți. Romii cu studiile superioare sunt angajați la diverse agenții internaționale, dar munca de birou este grea pentru un rom care are un alt stil de viață. Romii au nevoie să călătorească și să comunice pentru că sunt persoane cu un alt tip de temperament”, a declarat Margareta Herțanu.

Ziua Internațională a Romilor este un moment în care românii și romii se bucură împreună.