Zincul si vitamina C nu ajuta la tratarea COVID-19
În ciuda reputației lor de a spori puterile sistemului imunitar, un nou studiu raportează că suplimentele de vitamina C și zinc nu ajută pacienții cu COVID-19 să se refacă după boală.
Acordarea unuia sau altuia, sau a unei combinații a ambelor, nu a redus semnificativ severitatea sau durata simptomelor COVID-19. Zincul este important pentru funcția imunitară, iar vitamina C este un antioxidant demonstrat că stimulează sistemul imunitar.
În acest studiu, cercetătorii au evaluat modul în care au răspuns 214 adulți cu infecție confirmată COVID-19 la: 10 zile de gluconat de zinc (50 miligrame/mg), vitamina C (8.000 mg), ambele sau tratamentul obișnuit.
De ce zincul si vitamina C nu ajuta în tratarea COVID-19?
Studiul, care a avut ca obiectiv o reducere de 50% a simptomelor, a fost realizat din aprilie până în octombrie 2020. A fost oprit devreme, deoarece nu au existat diferențe semnificative între cele patru grupuri de pacienți.
Constatările au fost publicate pe 12 februarie în revista JAMA Open Network, potrivit Medical Xpress.
„Când am început acest studiu, nu au existat cercetări care să susțină terapia suplimentară pentru prevenirea sau tratamentul pacienților cu COVID-19”, a spus autorul studiului, dr. Milind Desai, directorul operațiilor clinice de la Cleveland Clinic’s Heart, Vascular & Thoracic Institute.
„Pe măsură ce am urmărit răspândirea pandemiei pe tot globul, infectând și ucigând milioane de oameni, comunitatea medicală și consumatorii s-au grăbit să încerce suplimente despre care credeau că ar putea preveni infecția sau pot ușura simptomele COVID-19, a spus Desai într-un comunicat de presă al Cleveland Clinic. In timp ce vitamina C si zincul s-au dovedit ineficiente ca tratament in comparatie cu ingrijirea standard, studiul altor terapii continua.
Pacienții din acest studiu nu au fost spitalizați, dar au primit tratament ambulatoriu.
„Știm că nu toți pacienții cu COVID-19 necesită internare în spital și, comparativ cu cei tratați într-un cadru spitalicesc, sunt mai predispuși să caute suplimente care să-i poată ajuta”, a spus co-autorul studiului dr. Suma Thomas, vicepreședinte al operațiunilor strategice ale institutului.