Zilnic, un bolnav COVID-19 este externat de pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Mobil de la Lețcani

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 28 dec. 2020

În zilele de Crăciun medicii au observat o scădere ușoară a numărului de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2. În medie, un pacient de pe secția de Terapie Intensivă este externat, însă sunt zile în care ajung pe secția COVID-19 și mai mulți bolnavi. Un număr de 5 ieșeni așteaptă chiar astăzi să părăsească patul de ATI

Situația din ultima săptămână de la Spitalul Mobil Lețcani arată că din ce în ce mai mulți pacienți ajunși în stare gravă sunt tratați cu succes de către cadrele medicale. Numărul ieșenilor infectați a avut o scădere ușoară în ultimele 4 zile. Odată cu noua tulpină care amenință cu o rată mai mare de râspândire, medicii devin tot mai îngrijorați de o eventuală necesitate a creșterii numărului de locuri din spitalele suport-COVID-19. În ultima săptămână au pierdut lupta pentru viață pe patul de ATI a Spitalului Mobil Lețcani 5 pacienți. În același timp, un număr de 7 bolnavi COVID-19 ajunși în stare gravă au reușit să scape de tratamentul din ATI, evoluția lor fiind una foarte bună.

5 pacienți urmeză să fie externați de pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Mobil Lețcani în această zi

Cadrele medicale de la Spitalul Mobil Lețcani se luptă pentru viața a zeci de pacienți. Ieri mai erau 15 locuri libere pentru bolnavii COVID-19 cu forme medii și patru locuri libere pentru cei care ajung cu o formă gravă. Din fericire, eforturile medicilor dau roade, iar numărul de externări crește. După Crăciun, tot mai mulți speră să se întoarcă la familiile lor și să nu ajungă în noul an internați în spital.

„O scădere ușoară a numărului de pacienți care necesită internare în secția de Terapie Intensivă. În momentul de față, în secția de Terapie Intensivă sunt 4 locuri și în cea cu forme medii-ușoare sunt 15 locuri. Au fost 5 decese în ultima săptămână și au fost externați 7 pacienți. Chiar astăzi (27 decembrie 2020- n.r.) pregătim 5 pacienți care să fie externați de pe secția de Terapie Intensivă”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași

Problemele de la Spitalul Mobil Lețcani, remediate la sfârșit de an

În ultimele luni au fost probleme din ce în ce mai frecvente la Spitalul Mobil Lețcani. Sistemul de încălzire a unității medicale destinate îngrijirii pacienților infectați cu coronavirus, dar și sursele de oxigen au generat o serie de situații neplăcute pentru bolnavi și angajați. Unitatea de la marginea municipiului Iași a avut probleme de la bun început cu instalațiile de încălzire și cele de canalizare. Montajul făcut de societatea SDI Globall LLC, din Turcia, a fost extrem de prost, iar țevile riscau să înghețe la temperaturi joase. În momentul de față, spre ușurarea tuturor, aceste probleme s-au remediat, iar spitalul își menține activitatea în condiții normale.

„Stocatorul este pus în funcțiune, iar în momentul de față reprezintă prima sursă de oxigen a spitalului. La Lețcani avem trei surse de oxigen, prima sursă este stocatorul, din punctul acesta de vedere suntem asigurați. Iar în saloanele unde avem internați pacienți, nu avem probleme cu încălzirea. A venit o echipă din Turcia, cei care au instalat sistemul de încălzire, care au făcut verificările, acum suntem în perioada de mentenanță. În cazul în care apar din nou disfuncționalități, o să îi chemăm, dar în momentul de față nu sunt probleme din acest punct de vedere”, explică managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Spitalul Mobil Lețcani din Iași este pregătit pentru internarea unui număr mai mare de bolnavi COVID-19

Noua tulpină de COVID-19 îngrijorează medicii ieșeni. Răspândirea cu 70 la sută mai rapidă poate crește cu mult rata infectărilor, ceea ce ar impune și un număr mai mare de paturi în spitalele suport-COVID-19. În județul Iași, Spitalul Mobil Lețcani își poate mări capacitata numărului de locuri în cazul unei eventuale creșteri a ratei de infectări.

„Dacă o să observăm o creștere a numărului de cazuri, vom mări numărul de paturi, dar noi sperăm că nu vom fi nevoiți. Această nouă tulpină de coronavirus nu dă forme mai severe, dar este mai contagioasă, ceea ce pune o presiune mai mare pe sistemul de sănătate. Ținând cont de cum s-a manisfestat până acum pandemia, există posibilitatea să fie pacienți care să aibă noua tulpină. Medicina se bazează pe dovezi, iar în momentul de față nu am nicio dovadă care să susțină acest lucru”, a încheiat dr. Florin Roșu.