Zilele acestea, Iașul a fost gazda on-line, din cauza crizei de coronavirus, a celei de-a XII-a ediții a EuroInvent, cel mai mare Salon de Invenții din Europa de Est! Cristian Fodor, absolvent al Universității de Medicină din Iași, a luat Marele Premiu, de 10.000 lei, oferit la EuroInvent

de: Valentin Hutanu
04:00, 25 mai 2020

Zilele acestea (21 – 23 mai 2020 – n.r.), Iașul a fost gazda on-line, din cauza pandemiei de coronavirus, a celei de-a XII-a ediții a EuroInvent, cel mai mare Salon de Invenții din Europa de Est! La evenimentul din acest an au fost prezentate peste 500 de invenții și proiecte de cercetare, din peste 30 de țări. Din România, 230 de lucrări științifice și de cercetare au fost înscrise în cadrul EuroInvent.
Aici, Cristian Fodor, absolvent al Universității de Medicină (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași, a luat Marele Premiu, de 10.000 lei, oferit de Fundația „Dan Voiculescu”. Proiectul câștigător este un dispozitiv mecatronic pentru stimularea fluxului respirator cu aplicații în acordarea primului ajutor

Capitala Moldovei, Iașul, a găzduit săptămână trecută, în intervalul 21 – 23 mai 2020, cea de-a XII-a ediție a EuroInvent, cel mai mare Salon de Invenții din Europa de Est. Din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul științific a avut loc on-line. Cu toate acestea, au fost prezentate peste 500 de invenții și proiecte de cercetare, din peste 30 de țări. Din România, 230 de lucrări științifice și de cercetare au fost înscrise în cadrul EuroInvent.

Cea de-a XII-a ediție a EuroInvent, cel mai mare Salon de Invenții din Europa de Est, a reunit crema cercetării și inovării. Aici, Cristian Fodor, absolvent al Universității de Medicină din Iași, a luat Marele Premiu, de 10.000 lei, oferit la EuroInvent

Astfel, a XII-a ediție a EuroInvent, cel mai mare Salon de Invenții din Europa de Est, a fost câștigată de Cristian Fodor, absolvent al Universității de Medicină (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași, care a luat Marele Premiu, de 10.000 lei, oferit la EuroInvent. Proiectul câștigător este un dispozitiv mecatronic pentru stimularea fluxului respirator cu aplicații în acordarea primului ajutor. Este vorba despre un manechin pentru prim-ajutor (PA) care oferă feedback instantaneu atât vizual, acustic, cât și tactil, persoanelor care sunt instruite în vederea dezvoltării abilității de efectuare a manevrei Heimlich și a compresiunilor toracice în resuscitarea cardiopulmonară (RCP).

„Sunt, cu adevărat, surprins de această reunoaștere. La EuroInvent 2020 au participat foarte multe proiecte românești valoroase. Nu mă așteptam să câștig! Sunt foarte fericit de câștigarea acestui premiu! Am participat la mai multe ediții EuroInvent și mă bucur că ideea mea din acest an a fost apreciată”, le-a transmis organizatorilor marele câștigător.

Fundația „Dan Voiculescu” a acordat, tot în cadrul acestui eveniment, un Premiu de Recunoaștere Științifică, UMF „Carol Davila” din București, pentru proiectul: „Complex de ruteniu cu acțiune antiinflamatoare și procedeu de sinteză”.

La EuroInvent, cel mai mare Salon de Invenții din Europa de Est, au fost prezentate peste 500 de invenții și proiecte de cercetare, din peste 30 de țări

La Ediția EuroInvent 2020, cel mai mare Salon de Invenții din Europa de Est, au fost prezentate peste 500 de invenții și proiecte de cercetare, din peste 30 de țări. Organizatori au fost: Forumul Inventatorilor Români, Europa Direct Iași, Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Principalii coordonatori ai Salonului au fost: conf. univ. dr. ing. Andrei Victor Sandu, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor (SIM) de la TUIAȘI și prof. univ. dr. ing. Petrică Vizureanu, din cadrul aceleiași facultăți și universități.

EuroInvent a devenit un eveniment de tradiție recunoscut în lumea științifică, care are meritul de a aduce împreună cercetători și inventatori din întreaga lume, dar și oameni obișnuiți, pasionați de știință, inventică și cercetare. Evenimentul atrage atenția asupra conceptelor de cercetare și inovare, concepte ce contribuie la creșterea economică, la crearea de locuri de muncă și, în final, la o viață mai bună pentru noi toți. Prin premiile acordate inventatorilor, recunoscute la nivel mondial datorită componenței juriului internațional, EuroInvent stabilește trenduri de cercetare și de implemetare a rezultatelor cercetării în practică.

„Mai mult, prin premiile pentru cel mai tânăr inventator și cea mai bună inventatoare, EuroInvent încurajează implicarea tinerilor și a femeilor în carierele științifice, una dintre nevoile stringente ale cercetării mondiale. Pentru al V-lea an consecutiv, cea mai bună invenție a primit un premiu în valoare de 10.000 de lei, oferit de partenerul educațional Fundația „Dan Voiculescu” pentru Dezvoltarea României”, au precizat organizatorii.