Prima pagină » Eveniment-Social » Zi liberă pentru elevi și profesori în data de 5 iunie 2024, de Ziua Învățătorului
Zi liberă pentru elevi și profesori în data de 5 iunie 2024, de Ziua Învățătorului

Zi liberă pentru elevi și profesori în data de 5 iunie 2024, de Ziua Învățătorului

29 mai 2024, 02:00, 3 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Miercuri, 5 iunie 2024, de Ziua Învățătorului, elevii și profesorii au zi liberă! După greva cadrelor didactice, în premieră națională, această zi a devenit liberă și nu trebuie recuperată.

O nouă zi liberă pentru elevi și profesori în data de 5 iunie 2024

Veste bună pentru elevi și profesori! Miercuri, 5 iunie 2024, este celebrată Ziua Învățătorului, astfel că vor sta acasă.

Ziua Învățătorului se sărbătorește pe 5 iunie în România și coincide cu data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Ziua Învățătorului a fost aprobată de Parlament pe 9 octombrie 2007.

Acest lucru este o premieră la nivel național, după greva profesorilor, iar totul se face conform noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație și ce a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

Amintim faptul că greva generală din sistemul de învățământ a fost declanșată în data de 22 mai 2023 și a implicat 150.000 de profesori și încă 60.000-70.000 de cadre didactice și auxiliare, cerând o creștere a salariilor în educație cu 25%. Demonstrații simultane au avut loc în București și în alte câteva orașe mari. La nivelul județului Iași, au protestat câteva mii de profesori, pentru a-și exprima nemulțumirile.

Mai sunt patru săptămâni până la vacanța de vară

Au mai rămas doar patru săptămâni de școală din anul școlar 2023-2024. Conform structurii prevăzute de Ministerul Educației, există mai multe excepții, pe durata anului școlar, pentru anumite clase. Astfel, pentru clasele a XII-a, zi, a XIII-a, seral și frecvență redusă se termină la data de 7 iunie 2024. Pentru clasa a VIII-a se încheie pe 14 iunie 2024.

Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (cu excepția celor menționate mai sus), anul școlar se încheie la data de 28 iunie 2024. La fel și pentru cele din învățământul profesional. Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este stabilită conform planurilor-cadru de învățământ în vigoare.

Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a începe pe 25 iunie, când are loc proba scrisă la Limba română. Proba la Matematică are loc în data de 27 iunie 2024, iar proba la Limba maternă – pe 28 iunie 2024. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate în data de 9 iulie 2024.

În ceea ce privește examenul de Bacalaureat 2024, acesta se va desfășura în perioada 3 iunie – 8 iulie. Proba scrisă la Limba și literatura română are loc în data de 1 iulie 2024, proba obligatorie a profilului are loc pe 2 iulie 2024, proba la alegere a profilului și specializării în data de 4 iulie 2024, iar ultima probă, cea la  Limba și literatura maternă, pe 5 iulie 2024. Rezultatele vor fi afișate în data de 8 iulie 2024, până la ora 12.00.

Comentarii
  • Și părinții, ce ar trebui să facă? Cei care au copii la școală in casele primare, ce fac? Să nu mai spunem de grădinițe și creșe care pe langa liberele legale, au și vacanțele școlare. Nu au părinții zile de concediu de odihnă cate zile de vacanță au copii la grădiniță și creșă.

    N-ar fi rău un protest al părinților care să remedieze o situație anormală. Să le mărească salariile celor din învățământ, dar să o facă condiționat și de reducerea vacanțelor celor mici, care să fim serioși, ce nevoie de vacanță după o lună de mers la grădiniță (octombrie), are nevoie un copil care se joacă zilnic?

    Iar asta cu ziua învățătorului, să le de-a și medicilor de ziua lor. Să nu uităm că profesorii s-au opus acordării liberelor legale pentru părinții care își duc copilul in prima zi de școală pentru că și ei sunt părinți și ar fi discriminați. Acum nu mai este o problemă? Repet, medicii liberi de ziua lor! Apoi poliția, o zi pe an liber că e și ziua lor. Doar că de ziua poliției vor sărbători și hoții.

  • Părinții să mai petreacă timp cu propriile odrasle, să îi educe și să-i mai învețe câte ceva.

    🙃

  • Fix cand ma intrebam cand mai pica de-o vacanta ca avem si asa prea putine. Abia s-au terminat alea de aproape 2 saptamani 1 si 2 mai si Pastele combinate ca incepusem sa ma ingrijorez cand o sa fie iar libere. Pacat ca 1 iunie nu pica vineri ca se putea da un weekend super long pana joi 6 iunie ca sa stim macar una si buna. Ca daca tot suntem o tara de cocalari puturosi macar sa fim consecventi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *