Zgomotele in urechi pot semnala o carenta de magneziu. Vezi si alte semne ale deficitului de magneziu
Multi oameni nu inteleg importanta magneziului in organism in acelasi mod in care inteleg importanta calciului sau a fierului, de exemplu. Cu toate acestea, un nivel adecvat de magneziu este esential pentru creier, inima si muschi. De asemenea, magneziul, impreuna cu siliciul si vitaminele D si K joaca un rol important in sanatatea oaselor.
Deficitul acestui mineral este o conditie mai frecventa decat ar crede multi, iar mai jos gasiti 5 semne care indica carenta de magneziu.
Citeste si: Invata sa recunosti semnele lipsei de magneziu
1. Zgomote in urechi sau pierderea auzului
Tinitus – tiuitul in ureche, adica acele zgomote ascutite in urechi reprezinta un simptom comun al deficientei de magneziu, dar ai al pierderii auzului. S-au facut mai multe studii pe relatia dintre sanatatea urechii si nivelul optim de magneziu. Intr-un studiu chinez, s-a constatat ca, in cantitati suficiente, magneziul previne formarea radicalilor liberi care pot duce la pierderea auzului. Intr-un studiu efectuat la Clinica Mayo, s-a constatat ca suplimentele de magneziu au contribuit la refacerea auzului in termen de trei luni in cazul pacientilor tratati pentru hipoacuzie.
2. Crampe musculare si tremuraturi
Magneziul este esential pentru funcionarea optima a muschilor. Fara el, organismul ar fi intr-o stare de convulsii, pentru ca acest mineral permite muschiilor sa se relaxeze. De aceea, magneziul se gaseste in atat de multe suplimente care induc somnul. Deficitul de magneziu poate duce la ticuri faciale, crampe musculare si convulsii sau crampe ale picioarelor in timpul somnului.
Cititi si: Cel mai bun leac pentru lipsa de magneziu si calciu
3. Depresia
Legatura dintre nivelurile scazute de magneziu si depresie a fost inteleasa in urma cu mai bine de un secol, cand doctorii au folosit acest mineral pentru a trata aceasta tulburare de sanatate mintala.
Stiinta moderna a sustinut asta, cu un studiu efectuat la un spital de psihiatrie din Croatia in urma caruia s-a constatat ca multi pacienti cu tentative suicidare aveau un nivel de magneziu foarte scazut. Un avantaj al magneziului in fata antidepresivelor traditionale este lipsa de efecte secundare.
4. Inima bate neregulat
Asa cum s-a aratat mai sus, nivelurile scazute de magneziu pot avea un efect asupra tuturor muschilor din corp, deci si asupra inimii. Carenta de magneziu poate induce o afectiune cunoscuta sub numele de aritmie cardiaca, in care inima nu bate regulat, iar acest lucru, la randul sau, poate provoca un risc mai mare de complicatii, cum ar fi atacurile de cord si accidente vasculare cerebral.
5. Pietre la rinichi
Multi oameni cred ca pietrele la rinichi sunt cauzate de un exces de calciu, dar, de fapt, este o lipsa de magneziu. Magneziul previne formarea acestor pietre prin inhibarea legarii dintre calciu si oxalati, cei doi compusi care alcatuiesc aceste pietre. Pietrele la rinichi pot fi extraordinar de dureroase, de aceea este bine de stiut ca ceva atat de simplu ca suplimentarea de magneziu le poate preveni!
In cazul in care experimentati oricare dintre aceste simptome, consultati un medic. De asemenea, includeti in dieta mai multe alimente precum bamele, semintele de floarea soarelui sau de dovleac, migdale, soia sau fasole neagra, caju si spanac – toate acestea fiind surse naturale de magneziu.
Citeste si: Alimente cu un important de magneziu