Zelenski a fost vineri în portul Odesa, unde 17 nave încărcate cu grâu așteaptă ridicarea blocadei ruse
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, însoțit de ambasadorii mai multor țări, a mers vineri la Odesa, în sudul țării, port care în urmă cu nici o săptămână era bombardat de ruși. De aici ar trebui să plece navele cu grâne destinate exportului, așa cum prevede acordul de la Istanbul, semnat separat de Rusia și Ucraina cu Națiunile Unite și Turcia.
Documentul prevede că navele cu cereale vor fi escortate de marina ucraineană în apele teritoriale, apoi de nave turcești. Călătoria lui Volodimir Zelenski la Odesa a fost făcută publică după plecarea președintelui, pentru că orașul a fost vizat zilele trecute de rachete ale armatei ruse.
„Primele nave sunt aici încă de la începutul războiului. Aceasta este o navă turcească. Acest lucru arată faptul că portul funcționează. Suntem pe deplin pregătiți. Am trimis toate semnalele partenerilor noștri, ONU și Turcia, iar armata noastră garantează situația de securitate. Ministrul infrastructurii este în contact direct cu partea turcă și cu ONU. Așteptăm un semnal de la ei cu privire la când putem începe exporturile”, a declarat Volodimir Zelenski.
El a profitat de ocazie pentru a vizita și un spital din Odesa unde sunt tratați răniți de pe front.
17 nave ucrainene așteaptă să plece de la Odesa
Ucraina este gata să înceapă exporturile de grâu prin porturile de la Marea Neagră, conform acordului încheiat cu Rusia la Istanbul, dar încă nu a fost stabilită data la care pot pleca, a declarat vineri ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.
Oficialul a anunţat presa, în portul Odesa, că 17 nave sunt deja încărcate, iar alta este în curs de încărcare. El a adăugat că speră ca primele plecări să aibă loc înainte de sfârşitul săptămânii.
„După semnarea iniţiativei privind grâul de la Istanbul, partea ucraineană a efectuat toate pregătirile necesare pentru (…) navigaţia în Marea Neagră, ca să începem să ne exportăm produsele din grâu din porturile noastre”, a spus ministrul, care a fost unul din semnatarii acordului.
Rusia şi Ucraina sunt printre marii furnizori mondiali de grâu
Moscova susţine însă că ucrainenii sunt cei care blochează navigaţia, prin minarea porturilor, numai că la o zi după semnarea acordurilor de reluare a navigației a atacat cu rachete chiar obiective din portul Odesa.
Rusia şi Ucraina sunt printre marii furnizori mondiali de grâu, iar înţelegerea din Turcia, mediată de ONU, ar trebui să contribuie la rezolvarea crizei alimentare internaţionale, care s-a accentuat după cinci luni de blocadă maritimă rusă a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, mai ales că și prețul cerealelor a crescut tocmai din această cauză.
Conform acordului de la Istanbul, livrările de grâu ar trebui permise prin porturile Odesa, Cernomorsk şi Pivdenîi. Kubrakov a afirmat că primele două dintre acestea sunt gata să înceapă livrările, iar cel de-al treilea ar trebui să fie pregătit în zilele următoare.