Zeci de rachete antigrindină, lansate în Iași, de Paște! Ploile au făcut ravagii în unele zone – FOTO
Zeci de rachete antigrindină au fost lansate în Iași, în perioada 6-7 mai 2024. Ploile au făcut ravagii în zona Cotnari și Moțca. Sezonul de combatere a grindinei se încheie pe 15 octombrie 2024
A început sezonul de combatere a căderilor de grindină în Iași. În perioada 6-7 mai 2024, s-au lansat zeci de rachete.
„S-a intervenit în grupul de combatere din Cotnari. Au fost fenomene puternice în zona de nord a Cotnariului, dar și în Moțca. În data de 6 mai, au fost activate procedurile pentru Grupul de Combatere Cotnari, deoarece spre zona de nord a grupului se îndrepta un sistem convectiv, cu grindină de peste 2.5 cm. Din același sistem, înainte de a ajunge în zona de intervenție, au fost înregistrate căderi de grindină în zona Târgu Neamț, Dolhasca, din județul Suceava, unde totul a fost acoperit de un strat important de grindină.
S-a intervenit asupra sistemului, începând cu ora 14:56, când acesta a intrat în zona punctelor de lansare, iar sistemul a fost prelucrat până la ora 16:30, când a ieșit din zonă. S-a intervenit asupra acestui sistem, iar în zona de responsabilitate nu au fost înregistrate căderi de grindină, ci doar precipitații lichide, după cum se poate observa în harta precipitațiilor estimate de radar. Un aspect important al precipitațiilor din norii convectivi, cei care produc și grindina, este acela că acestea ajung la sol local, în zona de precipitare a norului, și nu pe suprafețe extinse, cum este cazul precipitațiilor căzute din norii stratiformi”, susține Daniel Florea, director de program al operatorului licențiat al Unității de Combatere a Rachetelor Antigrindină Moldova 1.
Zeci de rachete antigrindină, lansate în Iași, de Paște
De asemenea, în data de 7 mai 2024, zona Cotnari a fost traversată de o serie de sisteme convective, dar în partea de sud, iar intervențiile au început la ora 14:10, cu punctul de lansare Hălăucești și s-au încheiat la ora 15:30, când sistemul convectiv a ieșit din zona de intervenție. În urma operațiunilor, nici din acesta nu s-au înregistrat căderi de grindină în zonele de protecție. Specialiștii Unității de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova (UCCG) 1 sunt pregătiți pentru sezonul de combatere a grindinei din anul 2024. UCCG Iași asigură, cu 16 puncte de lansare, protecția culturilor agricole din județele Iași și Vaslui. Fermierii au plantații protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare.
De asemenea, unitatea din Iași cuprinde grupurile Cotnari, din Iași, și Huși, din Vaslui. În sezonul 2023 de combatere a căderilor de grindină, respectiv în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, Unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină vor proteja o suprafață de 2,3 milioane de hectare prin funcționarea, pentru început, cu un număr de 99 de Puncte de Lansare (PL) a rachetelor antigrindină. În unitatea din Iași lucrează 32 de angajați.
O suprafață însemnată este protejată împotriva grindinei
Suprafața protejată la nivel național a crescut constant în ultimii ani, de la 116.000 ha protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în 2015, la peste 1,5 mil. de hectare, în 2021, cu perspectiva de a depăși 2,3 mil. de hectare în acest sezon. Cele șase unități operaționale din cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) sunt pregătite pentru realizarea intervențiilor active în atmosferă, în scopul reducerii riscurilor de fenomene meteorologice periculoase. SNACP nu are, în acest moment, capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităților operaționale. În Iași, sezonul a început pe 15 aprilie.
Astfel, zeci de rachete antigrindină au fost lansate în Iași, de Paște.