Zeci de plângeri penale pentru arderea și îngroparea deșeurilor, întocmite de Garda de Mediu Iași. Gheorghe Bacușcă: „Sunt nereguli grave”
Garda de Mediu Iași a înaintat 52 de plângeri penale către instanțele de judecată, care vizează anumite infracțiuni. În anul 2023, au fost aplicate amenzi în valoare de 1,5 milioane de lei. Ieșenii au ars și îngropat deșeuri sau au incendiat vegetație din ariile protejate
Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași au încheiat, în anul 2023, 52 de plângeri penale cu privire la problemele de mediu, la fel de multe ca în 2022. Numărul acestora a crescut în ultimii doi ani, după ce s-a schimbat legislația de mediu.
În 2023, GNM-CJ Iași a formulat și transmis organelor de cercetare penală 52 de sesizări penale. Faptele pentru care s-au formulat acestea s-au referit la nerespectarea regimului deșeurilor (ardere, îngropare, păstrare în spații neautorizate), deversare combustibil, poluare prin evacuare deșeuri sau substanțe periculoase, extragere argilă fără autorizație, incendiere vegetație în arii naturale protejate, poluare accidentală prin nesupravegherea instalațiilor din dotare.
Zeci de plângeri penale, încheiate de Garda de Mediu Iași
În anul 2024, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale pentru neîntocmirea declarației la Fondul pentru Mediu, fiecare având valoarea de 1.000 de lei.
„Sunt nereguli grave, iar făptașii trebuie să fie conștienți că riscă închisoarea. Nu poți să arunci gunoiul oriunde, să îl arzi sau să îl îngropi. Procurorii vor avea și rezultate la dosarele penale. Orice cetățean poate să ne transmită fotografii, filmulețe, să depună reclamații, dacă sesizează nereguli. O parte din reclamațiile primite s-au confirmat, iar cetățenii sunt mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor. După ce s-a schimbat legislația, incriminarea unor fapte de mediu reprezintă infracțiuni”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași.
Astfel, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice).
Numărul reclamațiilor depuse de ieșeni a crescut în ultimii ani
Ieșenii depun tot mai multe reclamații la instituțiile de mediu, fiind nemulțumiți de mormanele de gunoaie pe care le găsesc mai ales în mediul rural, de faptul că se construiesc blocuri și alte clădiri în oraș și în zona metropolitană, dar nu se respectă condițiile de mediu, dar și de zgomotele și praful produse de lucrări. Numai în anul 2023, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Iași a primit 300 de reclamații, mai multe ca în anul precedent, în aceeași perioadă. Specialiștii de mediu susțin că cele mai multe probleme sunt în mediul rural, unde se aruncă gunoaiele, dar și faptul că este mai dificilă prinderea celor care încalcă legislația de mediu.
Comisarii verifică toate aceste sesizări și cele mai multe se confirmă, aplicând sancțiuni drastice.