Zeci de persoane internate la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași sunt dependente de oxigen. Sechele pulmonare grave post Covid-19
La Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași sunt internați 28 de pacienți dependenți de oxigen. Doar unul dintre aceștia a fost diagnosticat cu Covid-19. Ceilalți bolnavi au ajuns dependenți de oxigen în urma unor boli pulmonare
Viața a zeci de ieșeni cu afecțiuni pneumologice grave depinde de aparatele de oxigen! La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași sunt internați 28 de pacienți care au nevoie permanentă de oxigen, 8 fiind spitalizați la Secția III Pneumologie, din zona Tudor Vladimirescu. Medicii ieșeni au precizat că dintre cei 28 de bolnavi, doar unul este infectat cu virusul SARS-CoV-2. Ceilalți pacienți au ajuns dependenți de oxigen în urma unor boli pulmonare. În total, în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași sunt internați doar 5 pacienți infectați Covid-19.
”În momentul de față sunt internați în Secția I, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, 20 de pacienți dependenți de oxigen, dar nu toți sunt cu infecție cu SARS-CoV-2. În cadrul spitalului sunt internați doar 5 pacienți Covid-19, iar dintre aceștia doar unul are necesar de oxigen. La secția din zona Tudor Vladimirescu sunt internați 8 pacienți cu necesar de oxigen, dar niciunul COVID-19. În ceea ce privește pacienții dependenți de oxigen, nu avem o situație cu cei aflați la domiciliu”, a declarat dr. Mădălina Staicu, medic primar epidemiolog din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.
Mulți tineri au nevoie de recuperare respiratorie după Covid-19
Pentru mulți ieșeni, viața după COVID-19 nu este deloc ușoară! Zeci de pacienți, dintre care mulți tineri și fără alte boli asociate, s-au prezentat la spital cu sechele majore după ce au fost declarați vindecați de COVID-19. Mulți au plecat din spital cu tuburile de oxigen. Medicii spun că aceștia au avut nevoie de recuperare respiratorie mai multe luni de zile. Unii și-au putut relua activitățile zilnice, alții și acum stau la pat, dependenți de oxigen.
Pacienții tineri sunt nevoiți să meargă la serviciu cu tuburile de oxigen după ei. COVID-19 s-a dovedit a fi o boală extrem de violentă. La Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, unitate suport COVID-19, de la începutul pandemiei de coronavirus au fost internați pacienți cu forme grave și foarte grave. O parte dintre aceștia au scăpat ca prin urechile acului de infecția cu coronavirus, alții însă, chiar și astăzi, se chinuie, după luni de zile, să revină la o viață normală. Mulți au avut nevoie de recuperare respiratorie.
Sechele pulmonare grave post Covid-19
Medicii ieșeni avertizează toate persoanele care au trecut printr-o formă gravă a infecției cu coronavirus că pot rămâne cu sechele pulmonare post COVID-19, urmări care pot persista toată viața dacă nu sunt tratate la timp. Patologiile post COVID-19 pot apărea chiar și la 15 sau 30 de zile de la vindecare. La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași vin zilnic persoane care prezintă simptome ale sechelelor pulmonare post COVID-19. Specialiștii avertizează că sechelele post COVID-19 care apar în zona plămânilor după infectare sunt constante și pot dura toată viața dacă nu sunt tratate corect și la timp.
Principalele simptome care apar sunt oboseala și saturația de oxigen scăzută. În funcție de gravitatea patologiei post COVID-19, pacienții sunt tratați în spital sau la domiciliu. După administrarea tratamentului, pacienții trebuie să revină regulat la control. La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, nu este zi în care să nu se înregistreze câte un pacient cu sechele pulmonare post COVID-19. Persoanele care au trecut printr-o formă gravă a infecției nu au scăpat de vizitele periodice la medic. Acestea revin la medicul specialist la o perioadă scurtă după ce au fost declarate vindecate și externate și devin dependente de oxigen pentru o perioadă lungă.