Zeci de persoane au murit într-un spital din Irak din cauza unui incendiu la o secţie COVID-19 – GALERIE FOTO
Peste 60 de persoane au murit după un incendiu într-o secție de izolare a coronavirusului la un spital din orașul irakian Nasiriya. O mare parte din sistemul de îngrijire a sănătății din Irak se află în stare proastă după ani de conflict și rudele supărate ale victimelor au protestat în afara facilității.
Cauza incendiului de la spitalul al-Hussein nu este clară, dar rapoartele spun că a început după ce a explodat un rezervor de oxigen. Premierul irakian Mustafa al-Kadhimi a ordonat arestarea șefului spitalului.
Conforma datelor oficiale sunt 64 de persoane decedate în incendiu de la un spital din Irak
Mass-media de stat a înregistrat numărul de morți la 64, iar alți 70 de răniți. Președintele parlamentului irakian, Mohammed al-Halbousi, a scris pe Twitter că incendiul este „o dovadă clară a eșecului de a proteja viețile irakiene și că este timpul să punem capăt acestui eșec catastrofal”.
Agenția de știri Reuters a raportat ciocniri între manifestanți și polițiști la fața locului, iar două vehicule ale poliției s-au aprins. Noua secție avea spațiu pentru 70 de paturi și a fost construită acum doar trei luni, au declarat oficialii medicali agenției de presă Associated Press. Un oficial din domeniul sănătății a spus că cel puțin 63 de persoane se aflau înăuntru când a început focul.
„Am auzit o explozie mare în interiorul secțiilor coronavirus și apoi focul a izbucnit foarte repede”, a declarat un agent de spital pentru Reuters. O operațiune de căutare continuă.
În aprilie, un rezervor de oxigen care a explodat a declanșat un incendiu care a ucis cel puțin 82 de persoane și a rănit 110 la un spital din capitala Bagdad. Ministrul Sănătății, Hassan al-Tamimi, a demisionat după acel incendiu.
Pandemia de coronavirus a tensionat grav serviciul de sănătate al Irakului, suferind deja de ani de război, neglijare și corupție.
Irakul a înregistrat 1,4 milioane de infecții și a raportat peste 17.000 de decese cauzate de coronavirus, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. Țara a administrat cel puțin o doză de vaccin împotriva Covid pentru puțin peste un milion din cei aproximativ 40 de milioane de cetățeni ai săi, spune Organizația Mondială a Sănătății .
Pandemia de COVID-19 a adus situaţii dificile în mai multe state din lume
Pandemia de COVID-19 declanşată la nivel mondial în anul 2020 a adus situaţii disperate în mai multe state. În special în statele care nu dispun de o economie puternică s-a constatat o situaţie disperată. Poate cel mai bun exemplu în acest sens este cel al Indiei care s-a aflat în pragul unui impas sanitar şi umanitat atunci când medicii lansau apeluri disperate referitor la faptul că în spitale nu se mai găseşte oxigen.
Altfel spus, nici în Cuba situaţia nu este una roz. De exemplu, în aceste momente în statul comunist au loc proteste de amploare cauzate de lipsa de medicamente sau alimente. Criza este declanşată şi de situaţia gravă de COVID-19, Cuba raportând peste 7000 de infectări în ziua de duminică.