Zeci de persoane au murit după ce o ambarcațiune cu migranți s-a scufundat între Serbia și Bosnia
Corpul unui migrant a fost descoperit vineri, 23 august, ridicând numărul victimelor la 11 în urma naufragiului unei ambarcațiuni care încerca să traverseze râul Drina, care formează granița dintre Serbia și Bosnia, a confirmat autoritatea de protecție civilă din Bosnia pentru AFP.
Până joi, 22 august, salvatorii recuperaseră deja 10 cadavre, inclusiv pe cel al unei mame și al fiicei sale de doar 9 luni.
Conform poliției sârbe, ambarcațiunea s-a răsturnat în apropierea orașului Ljubovija, în Serbia, care este o țară de tranzit pe „ruta balcanică” folosită de migranți pentru a ajunge în Uniunea Europeană.
După accident, poliția și pompierii au reușit să salveze 18 persoane, inclusiv 3 copii, care au ajuns pe mal.
„Nu avem informații clare cu privire la numărul exact al persoanelor pe care le căutăm încă, ceea ce complică și mai mult situația,” a declarat Vladan Rankic de la serviciul de protecție civilă sârbo-bosniac. El a menționat că la bordul ambarcațiunii s-ar fi aflat între „28 și 30 de migranți” în momentul naufragiului, dar naționalitățile lor nu sunt încă cunoscute.
„În funcție de temperatura apei, corpurile ar putea ieși la suprafață în următoarele 72 de ore. (…) În zonă sunt mulți pescari care ar putea ajuta la localizarea cadavrelor, chiar dacă noi nu reușim să le găsim,” a explicat șeful echipei de salvare.
Rankic a subliniat, de asemenea, că „Drina este întotdeauna periculoasă, chiar și pentru înotătorii experimentați”.
Mai mulți migranți și-au pierdut viața încercând să traverseze Drina
În 2023, aproape 100.000 de migranți, inclusiv 20.000 de minori neînsoțiți, au traversat „ruta balcanică”, comparativ cu 144.000 în 2022, conform datelor agenției europene de poliție de frontieră Frontex.
În ultimii ani, mai mulți migranți și-au pierdut viața încercând să traverseze Drina.
De la începutul crizei refugiaților din 2015, peste un milion de migranți din Asia și Africa au trecut prin Serbia, majoritatea în 2015, în timpul valului masiv de refugiați din Orientul Mijlociu, potrivit guvernului sârb.
Între ianuarie și iunie 2024, poliția sârbă a înregistrat aproape 10.400 de intrări ilegale în țară, o scădere de aproape 70% față de aceeași perioadă a anului precedent. Acești migranți provin în principal din Siria, Afganistan, Turcia, Maroc și Pakistan.
Autoritățile sârbe atribuie această scădere unei cooperări mai strânse cu poliția austriacă și cu agenția Frontex.