Zeci de persoane ajung zilnic la Cabinetul antirabic din Iași! Cei mai mulți dintre aceștia sunt mușcați chiar de animalele de companie
Numărul pacienților care ajung la Cabinetul antirabic din Iași, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase a crescut considerabil de la începutul lunii mai 2022. Acest centru este singurul din zona Moldovei în care se efectuează seroprofilaxia antirabică
Medicii de a Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Iași au observat o creștere a numărului de pacienți ce au nevoie de vaccin antirabic. Aceștia au precizat că, zilnic la Cabinetul antirabic din cadrul unității medicale se prezintă în jur de 20 de pacienți.
„La Spitalul de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași, este singurul centru autorizat din județul Iași pentru urmărirea și instituirea profilaxiei antirabice. De la începutul lunii mai 2022, activitatea s-a intensificat. Adulți sau adulți însoțiți de copii se adresează medicilor noștri pentru evaluare și tratament după ce au fost mușcați de câini sau pisici, fie că sunt animale de companie sau de pe stradă. Ne bucurăm de faptul că aceștia aleg să se prezinte la control după ce au suferit mușcături sau au fost zgâriați de animale. Acest lucru este o dovadă de responsabilitate atât pentru ei cât și pentru cei dragi”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Peste 900 de pacienți au ajuns la Cabinetul antirabic din Iași
Centrul de profilaxie antirabică funcționează încă de la începuturile Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Odată cu prezentarea la timp le medic, s-a constatat o evoluție importantă și un succes în ceea ce privește reducerea numărului de cazuri de rabie. Aceasta fiind o boală letală atât pentru animal, cât și pentru om în lipsa tratamentului. Dacă în 2015 numărul focarelor de rabie se ridica la peste 30 de, anul trecut s-au înregistrat doar trei focare de rabie la animale mușcate de vulpe și cu care au întrat în contact cei care le îngrijeau.
„Peste 900 cetățeni care s-au adresat Spitalului Clinic de Boli Infecțioase dintre care peste 300 au fost copii. Cu toții au fost vaccinați antirabic. Niciunul nu a suferit complicații ca urmare a aplicării profilaxiei antirabice. Ultimul caz de deces a fost la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași s-a înregistrat în 2012”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Cele mai grave cazuri au fost provocate de mușcătură de urs, lup sau vulpe
La nivelul municipiului Iași, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este singura unitate medicală în care se administrează vaccinul antirabic. De obicei, pacienții sunt internați sau tratați, în funcție de gravitatea plăgii în alte centre medicale și aduși la noi doar pentru administrarea vaccinului. Centrul este singurul din zona Moldovei în care se efectuează seroprofilaxia antirabică. Această procedură se realizează doar în regim de spitalizare și doar cazurilor foarte grave provocate de mușcătura animalelor sălbatice: urs, lup sau vulpe. În anul 2021 au fost înregistrate trei cazuri de mușcătură provocată de urs.
„Este foarte important să se prezinte la medic după ce au suferit o astfel de leziune. Nu trebuie să așteptăm simptome care să ne determine să ne prezentăm la medic. Ne prezentăm la medicul specialist în cel mult 72 de ore de la momentul la care s-a produs evenimentul. Este recomandat să ne vaccinăm animalele de companie sau din bătătură fie că stăm în oraș sau în zona rurală. Odată ajunși la medic, acesta decide pașii de urmat în funcție de gravitatea mușcăturii, în funcție de proveniența animalului”, a încheiat dr. Florin Roșu.