Zeci de milioane de lei, amenzi aplicate în Iaşi pe perioada stării de urgenţă

de: George Cristian
10:45, 03 iun. 2020

În perioada stării de urgenţă, în judeţul Iaşi au fost aplicate amenzi care se ridică la valori de zeci de milioane de lei. În starea de urgenţă, autorităţile legale au aplicat mii de amenzi, unele dintre ele extrem de controversate.

Starea de urgenţă a adus, pe lângă statul în casă, şi multe sancţiuni aplicate de oamenii legii.

În Iaşi, în perioada stării de urgenţă, s-au aplicat amenzi de zeci de milioane de lei

Conform unui raport, autorităţile din Iaşi au aplicat, în perioada stării de urgenţă amenzi care au însumat cifra de 27.604.231 RON. În raportul autorităţilor se arata ca amenzile au fost aplicate până pe data de 8 mai 2020. Conform aceeaşi statistici, în judeţul Iaşi au fost aplicate 30.364 de mii de amenzi.

Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţionala ordonanţa militară referioare la amenzi

Curtea Constituţională a României a declarat, recent, ca fiind neconstituţionala ordonanţa militară ce se referea la aplicarea amenzilor. CCR a explicat faptul că normele prin care sunt stabilite contravenţii trebuie redactate cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi controleze conduita, astfel încât să fie apt să prevadă, într-o măsură rezonabilă, consecinţele care ar putea rezulta din săvârşirea unei anumite fapte, precizează Curtea Constituţională, în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea Avocatului Poporului privind OUG ce reglementează amenzile în starea de urgenţă.

Romanii pot contesta amenzile date de Poliţia Romană

În urma deciziei CCR, romanii pot contesta amenzile date de poliţişti în perioada stării de urgenţă. Astăzi, 3 mai 2020, este ultima zi în care aceştia post face acest lucru. Mai mulţi avocaţi susţin faptul că e doar o procedură, iar amenzile vor fi anulate cu uşurinţă de către judecători. Augustin Zegrean spune că decizia CCR era de așteptat, pentru că „amenzile sunt mult prea mari pentru puterea de plată a românilor” și că, având în vedere aceste sume, nu trebuia lăsat la latitudinea agentului constatator să stabilească cuantumul amenzii, ci era nevoie de criterii clare.

Nu se anulează de drept procesele verbale. Fiecare cetățean care consideră că a fost sancționat pe nedrept trebuie să se adreseze justiției, dar trebuie încă o condiție: să mai fie în termenul de contestare”, a spus el.