Zeci de mii de turiști vin aici, dar orașul este părăsit de locuitori!

de: Mirela Todosi
12:40, 21 aug. 2024

Zecii de mii de turiști vin aici, dar orașul este părăsit de locuitori! Este vorba de Predeal, care s-a depopulat masiv. Cu toate acestea, Predealul este considerat de către vizitatori o adevărată perlă a turismului românesc. Iată motivul pentru care acest oraș rămâne fără locuitori.

Zeci de mii de turiști vin aici, dar orașul este părăsit de locuitori!

Un oraș celebru din România se confruntă cu o situați aparte. Deși este apreciat de turiștii români și străini, oamenii care locuiesc aici decid să plece în altă parte. Este vorba despre Predeal. Orașul celebru care rămâne fără locuitori are o populație îmbătrânită.

O mare parte dintre oameni fie au părăsit țara, fie nu mai sunt. Viceprimarul din Predeal a precizat că numărul locuitorilor este sub 5.000 în prezent. Singurii care mai populează zona sunt turiștii care vin anual în Predeal în vacanță.

,,Cu cei care sunt la muncă în străinătate, sunt în jur la 3.800 de persoane. Sunt foarte multe locuinţe de vacanţă. Nu locuiesc aici, dar le au. Nu putem să îl declarăm sat doar pentru că nu este locuită.”, a declarat Marius Mateescu, viceprimar.

Cu toate acestea, zona este în dezvoltare din punct de vedere turistic. Turiștii care vor să meargă în Predeal trebui să știe că se modernizează calea ferată Predeal – București – Constanța. Modernizarea secţiunii de cale ferată Predeal – Bucureşti – Constanţa, proiect de 500 de milioane de euro, va permite călătoria cu trenul din Bucureşti la munte şi la mare cu o viteză apropiată de cea cu care se merge în restul ţărilor europene.

De asemenea, se construiește cel mai mare tunel feroviar din România aflat pe ruta Brașov – Sighișoara. Este cel mai complex proiect de infrastructură din România din ultimii 30 de ani. Tunelul va avea la final 6,9 kilometri și va fi cel mai lung din țară. Lucrările ar fi trebuit să fie gata anul acesta. Reabilitarea căii ferate Brașov-Sighișoara costă peste un miliard de euro. Lucrările au început în 2020, după trei ani de licitații și sunt în mare întârziere. La finalizarea proiectului, trenul va parcurge distanța Brașov – Sighișoara într-o oră.

Satul cel mai vizitat de turiști la sfârșitul verii

Turiștii iubitori de natură și de peisaje spectaculoase iau cu asalt în fiecare toamnă satul Hoghilag, situat în Sibiu. Un câmp imens de tuberoze a făcut din satul Hoghilag cel mai apreciat și vizitat sat din țară.

În jurul satului Hoghilag există multe alte locuri interesante de vizitat, precum Cetatea Sighișoara sau satele săsești din zonă. În afară de câmpurile de tuberoze, satul atrage turiștii cu peisajele sale rurale, cu pădurile de foioase și cu dealurile ondulate.

Sibiul a primit titlul de ,,Destinația anului 2024.” Turiștii români, dar și cei străini sunt fascinați de Sibiu și de împrejurimile sale. O statistică recentă arată că peste jumătate de milion de turiști din toată lumea au ajuns în Sibiu anul trecut. De asemenea, satul Biertan a primit titlul de ,,satul de poveste.” Autoritățile au semnat recent un contract pentru un proiect de reabilitare a centrului istoric, atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

„Biertan merită să fie satul anului pentru că are o recunoştinţă ca Sit Rural UNESCO. Recent am semnat şi un proiect foarte mare în care reabilităm tot centrul istoric al Biertanului pentru a avea o infrastructură mult mai bună atât pentru localnici, cât şi pentru turişti.”, a declarat Stelian Burduhos, consilier turism local Biertan.