Zeci de mii de oameni mor anual din cauza acestui detaliu care le scapă! Mulți români fac greșeală

de: BZI.ro
13:07, 30 oct. 2024

Un simplu detaliu care le scapă omoară anual zeci de mii de oameni, inclusiv români. Vorbim despre greșeala pe care o fac cei care nu au o sursă de încălzire și folosesc aragazele pe post de modalitate de căldură.

Începând cu sezonul rece crește numărul de persoane care apelează la acest tip de încălzire, iar statisticile europene sunt un adevărat dezastru. La nivel intern, numărul incendiilor din România este în creștere, iar specialiștii trag un semnal de alarmă.

Zeci de mii de oameni mor anual din cauza acestui detaliu care le scapă

Multe persoane apelează la aragaz pentru încălzire, însă puțini sunt conștienți de pericolele grave asociate cu această practică. În Europa, se estimează că peste 40.000 de decese anuale sunt cauzate de expunerea la gazele toxice emise de aragaz, un număr de două ori mai mare decât cel al morților din accidente auto, potrivit unei analize publicate de The Guardian.

Aragazele eliberează în aer particule dăunătoare sănătății, care pot provoca afecțiuni respiratorii și cardiace severe. Conform unui studiu efectuat în gospodăriile din Uniunea Europeană și Marea Britanie, expunerea pe termen lung la aceste emisii poate scurta durata de viață cu până la doi ani.

Cercetătoarea Juana Maria Delgado-Saborit, de la Universitatea Jaume I din Spania, atrage atenția asupra magnitudinii acestei probleme, care s-a dovedit a fi mult mai mare decât se estima.

Studiul estimează anual 36.000 de decese premature în Uniunea Europeană și aproape 4.000 în Marea Britanie, cauzate de utilizarea aragazelor pe gaz. Aceste cifre sunt însă considerate limitate, având în vedere că cercetarea s-a axat doar pe dioxidul de azot și nu a luat în calcul alte gaze periculoase, precum monoxidul de carbon sau benzenul.

20% din cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon proveneau de la aragazele pe gaze

Încă din anii ’70, s-a descoperit că în bucătăriile cu aragaz pe gaz nivelul de poluare cu NO2 este semnificativ mai mare decât în cele cu aragaz electric, menționează Delgado-Saborit, subliniind că abia recent s-a putut estima cât de grav este impactul asupra sănătății.

În prezent, o treime din gospodăriile din Uniunea Europeană și mai mult de jumătate din cele din Marea Britanie depind de gaz pentru activitățile casnice, procentul ajungând la peste 60% în țări precum România, Ungaria, Italia și Țările de Jos.

Aproximativ 20% din cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon sunt rezultatul folosirii aragazului pentru încălzirea locuinței, persoanele afectate fiind, în special, vârstnicii și șomerii.

Este esențial ca toate instalațiile și aragazul să fie verificate periodic pentru a se asigura că funcționează corect. De asemenea, aragazul trebuie oprit dacă locuința este părăsită, pentru a evita orice risc de acumulare de gaze periculoase.

Flacăra aragazului ar trebui să fie albastră; o flacără portocalie sau apariția unor decolorări pe pereți sau mobilier din apropierea acestuia poate semnala o problemă. La fel, dacă aerul din încăpere devine condensat sau se simte mirosul specific al gazului aditivat cu mercaptan, este recomandat să opriți aragazul imediat, să evitați orice sursă de scânteie și să aerisiți bine locuința.