Zeci de mii de flori, pregătite să aducă zâmbete pe buzele ieșenilor! Plantele, îngrijite de angajații municipalității, vor fi puse în patru tranșe! Lalele, mușcate sau zambile, scoase la vânzare pentru doritori!
La sera de la SC Servicii Publice SA Iași, din zona CUG, peste 20.000 de flori așteaptă să înfrumusețeze orașul. Lalelele și zambilele sunt înflorite și pregătite pentru vânzare în perioada 1 – 8 martie. Prima tranșă de flori va fi plantată în oraș în perioada 15 – 20 aprilie 2021
Mii de flori au ajuns la maturitate în sera de la SC Servicii Publice SA Iași și așteaptă să coloreze întregul oraș. Florile vor fi plantate în spațiile special amenajate din Iași. Lalele, petunii, mușcate, garoafe și dipladenii sunt câteva dintre sortimentele de flori din seră care vor da culoare orașului în lunile ce vor veni. În prezent, sera este ocupată mai bine de jumătate cu mușcate, un soi destul de greu de întreținut. Exemplarele care sunt în seră și sunt înflorite sunt special crescute pentru a ajunge la maturitate în luna martie.
„În momentul de față avem 20.000 de plante. Așteptăm o nouă tranșă de flori, care va ajunge pe 10 martie. Acestea vor fi apte de plantare la începutul lunii mai. Pentru perioada 1 – 8 martie 2021, florile au fost plantate încă din luna decembrie 2020. Vorbim aici despre lalele, narcise și zambile. Primulele și raluncunus au fost plantate din luna noiembrie 2020. Acum, acestea sunt înflorite și sunt gata de vânzare. Mușcatele și crizantemele sunt cele mai pretențiose flori pe care le avem în seră. Aceste două tipuri necesită foarte multă atenție și mult timp. Un alt soi pe care îl avem este petunia. Aceasta trebuie să petreacă mult timp în seră”, a declarat Ștefan Osoianu, șeful de sera de la SC Servicii Publice SA Iași.
Prima tranșă de flori plantate în Iași va fi în luna aprilie 2021
Reprezentanții SC Servicii Publice SA Iași se pregătesc pentru prima tranșă de plantare a florilor din sera aflată la baza Tudor Neculai, din zona CUG. Cele 20.000 de flori vor fi plantate în parcuri, pe pietonale și în spațiile verzi care înfrumusețează orașul. Astfel, prima tranșă de plantare va fi realizată în perioada 15 – 20 aprilie 2021, când florile vor fi pregătite sută la sută să reziste în mediul de afară. În seră, plantele sunt ținute în condiții speciale, cu ajutorul unui sistem de reglare a temperaturii. Pentru a putea fi plantate, acestea trebuie să fie înflorite, nicidecum la stadiul vegetativ.
„Mușcatele, care ocupă o mare parte din seră, vor fi scoase în preajma datei de 20 aprilie 2021. Florile trebuie să fie apte de plantare, să fim siguri că nu mai există riscul de îngheț. În acest moment nu le putem scoate, deoarece este prea devreme. În prima tranșă vor fi plantate mușcate, narcise, garofițe și dipladenii. În luna mai vom ieși cu prima tranșă de flori „anuale”. În anumite zone din oraș, se va reînnoi plantarea de lalele. De altfel, preconizăm că, în aprilie, vor fi plantate toate cele 20.000 de flori pe care le avem acum. La prima tranșă de flori anuale consumăm, în total, aproximativ 100.000 de flori. Într-un an sunt 4 tranșe de plantare și, în total, consumăm peste 500.000 de flori”, a adăugat Ștefan Osoianu.
Sera de la Servicii Publice are o suprafață 3.000 de metri pătrați
SC Servicii Publice SA Iași are 11 angajați care se ocupă zilnic de miile de flori din seră. Plantele au nevoie de o îngrijire specială, iar, pentru a spori recolta de flori, municipalitatea ieșeană a instalat mai multe echipamente în pepiniera aflată la baza Tudor Neculai, din zona CUG. Echipamentele pentru irigarea plantelor și mașinile de umplut ghivece reușesc să reducă în mod considerabil munca necesară pentru creșterea florilor. Suprafața serei este de 3.000 de metri pătrați și, în viitorul apropiat, se va extinde cu 1.100 de metri pătrați.
Plantele sunt udate printr-un sistem de tip inundare sau cu ajutorul unor irigatoare speciale. Costul unui metru pătrat de plantare a florilor sezoniere este de 79 de lei. Florile din seră, pregătite pentru luna martie, pot fi cumpărate de doritori direct de la sera aflată la baza Tudor Neculai, din zona CUG. Un fir de lalea costă 5 lei, iar o zambilă se vinde cu 6 lei.