Zeci de mii de euro, furați de la bătrâni prin metoda „accidentul”! Așa-zisul medic le dădea întâlnire în spitalele ieșene

de: Andreea Timofte
02:00, 20 sept. 2022

Un ieșean (Ș.R.) a fost condamnat la ani grei de închisoare cu suspendare, după ce a țepuit mai multe familii, utilizând metoda „accidentul”. Individul care pretindea că e medic apela de pe diferite cartele zeci de persoane pe care le mințea, spunându-le că oameni dragi sunt în stare gravă și au nevoie de bani pentru a fi tratați

Majoritatea victimelor erau persoane naive care îi ofereau bărbatului chiar și toate economiile agonisite de-a lungul timpului. Vinovatul nu acționa singur, ci împreună cu o femeie care se dădea drept asistentă medicală și mergea să încaseze banii. Mai mult, hoții le dădeau întâlnire păgubiților la spitalele din județ.

Așa-zisul medic le dădea întâlnire în spitalele ieșene

Zeci de mii de euro, furați de la bătrâni prin metoda „accidentul”

Metoda accidentul este des utilizată de indivizi

Un individ din Iași a reușit să sustragă zeci de mii de euro de la persoane vulnerabile ce îi credeau minciunile. Totul a început în ianuarie 2018, când bărbatul apela în miez de noapte persoane cărora le spunea că este medic și că membri din familie au nevoie de ajutor, suferind diverse accidente. După ce convingea victimele să-i aducă banii, le dădea întâlnire la spital, povestea devenind și mai credibilă. Pentru a primi sumele de bani, individul era ajutat de o altă colegă, așa-zisă asistentă. În momentul în care victimele puneau întrebări despre funcțiile pe care aceștia pretindeau că le ocupă, indivizii găseau scuze și dădeau pierdute documentele personale.

Sumele primite porneau de 700 de lei și ajungeau până la 13.000 de euro.

În toate conversațiile pe care le avea cu cei apelați, individul folosea aceeași abordare, făcând apel la emoție.

“Ș.R.: Vezi că sunt la spital.

DOMNUL: Poftim?

Ș.R: Vezi că sunt la spital.

DOMNUL: Nu înțeleg.

Ș.R: Vezi că sunt la spital.

DOMNUL: Cine e la spital?

Ș.R: Eu.

DOMNUL: Cum îți spune?

Ș.R: Eu, tată, sunt la urgență.

DOMNUL: Cum?

Ș.R: Sunt la urgență.

DOMNUL: Cine e la urgență, pe nume vreau să știu.

Ș.R: Eu, măi, tată, eu, băiatul. Alo?

DOMNUL: De la doi?

Ș.R: Da, am căzut nu mai pot.

DOMNUL: Ți-e rău cu inima cumva?

Ș.R: Trebuie să mă operez.

DOMNUL: De?

Ș.R: La inimă.

DOMNUL: Vai de mine, ești la spital?

DOMNUL: Vai, RADULE, vai de mine.

Ș.R: Trebuie să intru în sala de operație acum, nu mai pot”, precizau anchetatorii ieșeni.

Victimele îi ofereau zeci de mii de europ

Condamnat la închisoare cu suspendare

Condamnat la închisoare cu suspendare pentru înșelăciune

După ce istoricul faptelor sale a ajuns pe mâna anchetatorilor ieșeni, s-a stabilit că individul este vinovat pentru infracțiunea de înșelăciune.

„În baza dispoziţiilor art. 244 alin. (1) şi alin. (2) Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. (10) Cod de procedură penală, condamnă inculpatul, în prezent deţinut în Penitenciarul Bacău, posesor al cărţii de identitate provizorii eliberate la 05.06.2013 de către SPC Iaşi, cetăţenie română, necăsătorit, studii 7 clase, fără ocupaţie, cu antecedente penale – recidivist, la o pedeapsă de 5 (cinci) ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată (8 acte materiale în dauna persoanelor vătămate). În baza art. 60 Cod penal, inculpatul va executa pedeapsa de 30 de ani de închisoare, raportat la sentinţa penală. În temeiul art. 45 Cod penal raportat la art. 66 alin. (1) din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a, b, d și n Cod penal, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei închisorii”, au adăugat magistrații ieșeni.

Metoda „accidentul este des utilizată de indivizi, această cale făcând ca persoanele vulnerabile să ofere imediat sume de bani din cauza șocului la care sunt supuși.