Zeci de ieșeni sună la 112 și solicită ambulanța fără motiv! Aceștia susțin că s-au infectat cu coronavirus, iar când ajung la spital, medicii constată că au dat alarmă falsă! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Exagerează la telefon pentru a fi testați!”

de: evelina.chitoroaga
02:00, 24 aug. 2020

Zeci de ieșeni sună la 112 și solicită ambulanța fără motiv. Aceștia susțin la telefon că au simptome specifice infectării cu COVID-19. Când ajung la spital pentru consult, medicii constată că aceștia au exagerat, doar pentru a fi transportați la o unitate medicală. Prof. dr. Diana Cimpoeșu spune că cel puțin 10 ieșeni, zilnic, ajung la UPU fără a avea un motiv întemeiat

Zeci de ieșeni sună la 112 anunțând că au nevoie de o ambulanță pentru a fi transportați la spital pentru că au simptome specifice infecției cu COVID-19. După ce ajung la spital, în urma unui consult, medicii constată că s-a dat alarmă falsă. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, spune că Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se aglomerează din cauza acestor persoane care încearcă prin orice mijloace să ajungă la o unitate medicală, fără a reprezenta cu adevărat un motiv medical de urgență. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și avertizează populația că supraîncărcarea sistemului sanitar cu astfel de intervenții nu face decât să îngreuneze munca specialiștilor de a salva viața oamenilor care au cu adevărat nevoie de medicina de urgență.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Populația încă nu a înțeles când trebuie să sune la 112”

Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-a transformat în ultimele săptămâni într-un loc în care ieșenii își pot plânge de milă. Fără niciun motiv medical întemeiat, mulți sună la 112, exagerează simptomele și determină o ambulanță să se deplaseze la domiciliu pentru a-i duce la spital.

„Populația încă nu a înțeles când trebuie să sune la 112. În fiecare zi vin cel puțin 10 persoane, exagerând la telefon simptomatologia specifică infectării cu COVID-19, doar pentru a fi testați. Nu este prima dată când am transmis faptul că doar cei cu febră și simptome adevărate trebuie să ajungă la spital. Din păcate, un număr din ce în ce mai mare de ieșeni sună la 112 și cer să fie transportați la spital, chiar dacă nu au motive întemeiate să o facă”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Ieșenii care au simptome specifice infecției cu COVID-19 trebuie să sune la DSP, nu la 112, spun medicii

Prof. dr. Diana Cimpoeșu recomandă ieșenilor care au simptome specifice ale infecției cu coronavirus să sune la Direcția de Sănătate Publică din Iași. Reprezentanții instituției vor trimite un echipaj specializat la domiciliul celui care solicită acest serviciu și vor recolta probele specifice. Aceștia vor aștepta acasă rezultatul. Prezentarea în UPU fără simptomatologie specifică poate reprezenta riscul de infectare mai mare decât mulți s-ar aștepta.

„Pacienții simptomatici trebuie să sune la DSP și apoi se trimite un echipaj de ambulanță să recolteze probele în vederea efectuării testului PCR. Aceștia vor trebui să aștepte, în autoizolare la domiciliu, rezultatele testelor. Cei simptomatici sunt tratați la domiciliu, până la venirea rezultatului, de către medicul de familie. Fiecare persoană, dacă nu are o urgență medicală, înainte de a suna la 112, trebuie să discute mai întâi cu medicul de familie”, mai spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Spitalul de Urgență «Sf. Spiridon» nu este spital Covid! Sperăm ca, totuși, cazurile de suspecți și pozitivi cu coronavirus să fie tratate în cele 7 spitale nominalizate”

De la începutul pandemiei de coronavirus, Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași a fost confundat de către ieșeni cu un spital suport COVID-19. Din data de 23 martie și până în prezent, la UPU s-au diagnosticat 703 ieșeni pozitiv la infecția cu coronavirus.

„Spitalul de Urgență «Sf. Spiridon» nu este spital Covid și cu toate acestea a diagnosticat și tratat ca urgențe, din 23 martie și până în prezent, un număr de 703 pacienți pozitivi în UPU și 186 în spital pentru intervenții medicale și chirurgicale în toate clinicile. Un efort uman și financiar deosebit și în slujba acestor pacienți alături de pacienții de urgență. Sperăm ca, totuși, cazurile de suspecți și pozitivi COVID-19 să fie tratate în cele 7 spitale nominalizate prin OMS 555 și 1323. Pacienții trebuie să ajungă în spitalele nominalizate cu excepția situației în care au nevoie de intervenții salvatoare de viață în UPU SMURD sau clinicile spitalului”, încheie prof. dr. Diana Cimpoeșu.