Zeci de ieșeni sună la 112 ca să ceară o rețetă! Unitatea de Primiri Urgențe de la spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, aglomerată cu pacienți care nu înțeleg când e necesar să cheme ambulanța

de: Bianca Ciubotariu
04:00, 13 iul. 2020

Zeci de ieșeni sună la 112 ca să ceară o rețetă. Din 250 de pacienți care se prezintă în 24 de ore la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, 10 la sută sunt persoane care nu înțeleg sensul prezentării la o astfel de unitate medicală. Mulți sună la ambulanță pentru că li s-a terminat rețeta de medicamente sau pentru că nu își găsesc telefonic medicul de familie. Medicii de la UPU trag un semnal de alarmă

Numărul unic de urgență 112 este apelat de către persoane care nu înțeleg ce înseamnă o urgență și când este necesar să cheme ambulanța. Aceștia sună la 112, aglomerează liniile telefonice adresate urgențelor medicale, pentru a explica medicilor că li s-a terminat rețeta. Alții, văzând că nu pot fi programați în spitale pentru diverse controale medicale, sună la numărul unic de urgență pentru a-și face programare la un medic specialist. În anul 2020, ieșenii nu știu când trebuie să cheme ambulanța.

„Ne contactează pentru că li s-a terminat rețeta, că nu au găsit medicul curant sau medicul de familie. Nu găsesc alte soluții și sună la 112”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Iași.

Zece la sută dintre pacienții care sună la 112 vor să-și facă o programare la un medic specialist sau cer o rețetă

Zeci de ieșeni cu boli cronice, care ar trebui să obțină o rețetă de la medicul curant sau de la medicul de familie solicită ambulanța pentru a ajunge la spital. Alții sună la 112 ca să fie luați la spital pentru că-i doare spatele. Medicii de la UPU a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, ocupați cu pacienți care nu au o urgență.

„Zece la sută din pacienții care sună la 112 pentru a solicita ambulanța sunt pacienți care suferă de boli cronice. Aceștia ne contactează pentru că au nevoie de o rețetă, o rețetă care ar trebui primită de la medicul de familie sau medicul curant. Alții sună pentru că au nevoie de programare la neurolog, la balneolog sau alte specializări medicale. Văzând că în spital nu-și pot face o programare, aleg să sune la 112”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Ieșenii sună la 112 când le crește tensiunea sau când îi doare spatele

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași spun că ieșenii nu au înțeles când trebuie să solicite o ambulanță. Sunt pacienți care sună la 112 de la o simplă durere de spate sau în momentul în care le crește tensiunea. O ambulanță împreună cu cadrele medicale se deplasează la locul solicitării pentru motive neîntemeiate. În același timp, un alt pacient care se zbate între viață și moarte așteaptă să fie salvat.

„Avem pacienți care solicită ambulanța pentru că le crește tensiunea sau mai au nevoie de insulină. În general, se ajunge în aceste situații pentru că nu respectă indicațiile medicului la externare și nici nu urmează rețeta de externare. Din cauza situației din spitale pe perioada pandemiei de coronavirus, când se internează doar urgențele, aceștia consideră că, sunând la ambulanță, vor rezolva problema”, mai spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Toți pacienții care se cunosc cu afecțiuni trebuie să își facă un plan de programare de mers la medic”

Prof. dr. Diana Cimpoeșu trage un semnal de alarmă și recomandă pacienților cu afecțiuni cunoscute să-și creeze un plan de programare la medic, pe care să îl respecte, să asculte indicațiile medicilor de familie sau ale medicilor curanți și să nu mai apeleze numărul unic de urgență 112 decât în situații care cer acest lucru.

„Toți pacienții care se cunosc cu afecțiuni să își facă un plan de programare de mers la medic. Avem pacienți care acuză dureri de luni de zile și sună la 112 când durerea este insuportabilă. Le recomandăm să se adreseze din timp unui medic specialist. Cei care au un medic de familie sau un medic curant să-l contacteze pentru rețetă cu câteva zile înainte ca aceasta să se termine. Nu lăsați problemele de sănătate să evolueze până în utimul moment”, mai spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

În timp ce zeci de ieșeni sună la 112 ca să ceară o rețetă, alte zeci de bolnavi cer disperați ajutorul donatorilor de sânge

În timp ce zeci de ieșeni sună la 112 ca să ceară o rețetă, medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se confruntă cu o situație fără precedent. Unitatea medicală a înregistrat o criză de sânge și produse de sânge. Din acest motiv, zeci de pacienți care așteaptă o intervenție chirurgicală stau internați în spital și se roagă ca donatorii de sânge să se prezinte la donat.

„În Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» este nevoie de sânge și produse de sânge. Necesarul există pentru că majoritatea intervențiior chirurgicale sunt de urgență. In loc de 2.110 unități de sânge recepționate din toate centrele Moldovei în aceeași perioadă aprilie, mai, iunie din 2019, anul acesta am primit doar 824. Sunt intervenții chirurgicale și ortopedice amânate 24-48 ore. Rugăm populația sănătoasă să doneze și să ajute”, adaugă prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași spun că nu sunt donatori de sânge pentru că aceștia se tem de infecția cu COVID-19

Medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași pun lipsa donatorilor de sânge pe seama temerii acestora de a nu se infecta cu COVID-19. În general, așa cum spun medicii, vara s-au mai confruntat cu astfel de situații. Anul acesta, însă, este mai rău ca niciodată.

„Cantitatea de sânge de care dispunem este extrem de mică. Din acest motiv se amână operațiile elective și tratamentul pacienților cu boli cronice care au nevoie de tratament transfuzional din clinicile de Gastroenterologie și Hematologie. Acestor pacienți li se agravează simptomele și le crește perioada de spitalizare din cauza așteptării. Avem totodată pacienți care se prezintă din toată regiunea Moldovei cu urgențe la Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași. Tragem un semnal de alarmă și rugăm ieșenii să se prezinte la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași pentru a dona sânge. Lipsa donatorilor o punem pe seama fricii de a nu se infecta cu COVID-19”, spune dr. Alina Moșneagu, șefa centrului de transfuzii sanguine de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.