Zeci de ieșeni stau cu sufletul la gură când urcă în microbuzele care ar trebui să îi ducă la Iași. Vina este aruncată de la unul la altul: „Ieșea fum de sub capotă” – FOTO

de: Ștefana Șovea
02:00, 14 nov. 2023

De o perioadă de timp, locuitorii comunei Mogoșești stau cu sufletul la gură când urcă în microbuzele ce ar trebui să îi ducă în Iași. Săptămâna trecută s-a întâmplat un incident care le-a pus viața în pericol

Locuitorii se plâng de condițiile din autobuzele ce circulă pe ruta Mogoșești-Iași și așteaptă cu nerăbdare introducerea unor noi microbuze. Transportul este asigurat de firma Elas Trans, iar administratorul companiei refuză să ofere un punct de vedere asupra situației.

Locuitorii comunei Mogoșești stau cu sufletul la gură când urcă în microbuze

Locuitorii se plâng de condițiile din microbuzele ce circulă pe ruta Mogoșești-Iași

Locuitorii comunei Mogoșești sunt nemulțumiți de condițiile pe care le au în microbuzele ce ar trebui să îi ducă spre Iași. În cadrul unei rețele de socializare, un cetățean a făcut public un mesaj în care transmite faptul că, în data de 10 noiembrie, microbuzul cu care circula aproape a luat foc.

„Venind din Iași cu maxi taxi, cu neobositul șofer nea Mihai, aproape am luat foc împreună cu minibuzul vechi și mizerabil. Fac apel la doamna primar Ridica Popa să își amintească de promisiuni și să le pună în aplicare. Refuz să cred ce ceea ce vorbea lumea azi despre o practică imorală și ilegală comisă. Vă rugăm să ne scăpați de aceste hârburi. Nu știu cum trec inspecția ITP aceste microbuze”, a transmis, în cadrul unei rețele de socializare, Doru Dodoru.

Deși, în data de 6 aprilie 2022, Consiliul Local Mogoșești a aprobat proiectul „Achiziționarea de microbuze pentru transport școlar” prin programul PNRR, două microbuze electrice, elevii merg, în continuare, cu aceleași autobuze cu care circulă și ceilalți cetățeni ai comunei.

Prin achiziționarea de microbuze electrice moderne, proiectul își propune să contribuie la reducerea abandonului școlar și să creeze un mediu sigur și confortabil pentru elevi în cadrul călătoriilor lor zilnice către școală. Cu toate acestea, comuna Mogoșești nu figurează în lista propusă de Consiliul Județean.

„Elevii nu au microbuze, merg cu același cu care mergem toți. Avem un microbuz care de câteva ori chiar a luat foc. Cel mai recent eveniment a fost săptămâna trecută, mai exact vineri, 10 noiembrie 2023. Eu mergeam spre casă și a început să miroasă a fum, ieșea fum de sub capota microbuzului, însă am continuat drumul. Înainte să fie Rodica Popa primar, a făcut foarte multe promisiuni, printre care și achiziționarea unor noi autobuze.

Sunt două microbuze noi, însă unul este stricat și acum mergem cu cel care ia foc din când în când, chiar au fost cazuri în care s-a luat apă din fântână pentru a opri focul. Mergem în niște condiții foarte rele, înghesuiți”, a transmis un locuitor al comunei Mogoșești.

Administratorul companiei Elas Trans refuză să vorbească

Consiliul Județean Iași a suspendat licitația pentru programul de transport județean din Iași

Transportul este asigurat de compania Elas Trans. Reporterii BZI au luat legătura cu Dan Sale, administratorul companiei, însă acesta a refuzat să ofere un punct de vedere și a închis telefonul.

Rodica Popa, primarul comunei Mogoșești a transmis faptul că nu îi stă în putere achiziționarea unor noi microbuze și stă la dispoziția Consiliului Județean, care a întârziat considerabil cu licitația pentru transportul județean.

„Vreau să spun, cu subiect și predicat, faptul că UAT Mogoșești, și pentru că ați făcut referire la mine, ca primar, nu ne stă în putere acest lucru pentru că nu noi licităm transportul pentru acest traseu, ci Consiliul Județean. Îmi doresc aceleași condiții, cu siguranță îmi doresc să fac lucruri bune, asta este menirea unui primar în funcție. Nu vreau să arunc vina pe Consiliul Județean, pe niciun fel de autoritate net superioară nouă, doar că procedura de licitație a întârziat cumva.

În ședința din februarie 2022, consilierii au aprobat traseul acestei firme de transport, care cumva a fost aprobat prin caietul de sarcini și prevede ca la 30 de minute să fie mijloc de transport pe traseu. Facem parte din zona metropolitană, dar nu ne încadrăm cu bugetul pentru că CTP-ul ne învederează faptul că trebuie să plătim 8 lei pe kilometru. Dacă avem sau nu avem cetățeni în mijlocul de transport, noi plătim.

Ori din bugetul local, 30.000 sau 40.000 de lei la lună sau la două luni nu ne permitem și atunci din acest considerent depindem de Consiliul Județean, care ne asigură transportul pe acest traseu”, a transmis Rodica Popa, primarul comunei Mogoșești.

Elas Trans a primit o prelungire de contract

Reporterii BZI au luat legătura cu reprezentanții CJ care au transmis faptul că operatorul Elas Trans a primit o prelungire contractuală până în momentul în care se va clarifica programul județean de transport.

„Am înțeles că la orele de vârf sunt autobuze de 50 de locuri, dar posibil să fie introduse și microbuze când nu este foarte aglomerat. Programul de transport a fost schimbat în întregime și operatorul Elas Trans a primit o prelungire până când se va clarifica chestiunea programului de transport”, au spus reprezentanții CJ.

Până când vor fi introduse noi autobuze, locuitorii comunei Mogoșești stau cu sufletul la gură când circulă cu microbuzele ce le pun viața în pericol.