Zeci de ieșeni se testează, zilnic, la centrul din Tudor Vladimirescu, pentru virusul SARS-Cov-2. Sunt persoane care solicită ambele teste: PCR și rapid antigen
Din dorința de a fi siguri că nu sunt infectați cu noul coronavirus, unii ieșeni solicită și testul rapid, și cel PCR. La un centru de recoltare vin zilnic circa 60 de persoane care plătesc pentru testare. Aproximativ 50 la sută dintre ei au nevoie de buletinul de analize pentru a putea călători peste graniță
Zilnic, în parcarea Iulius Mall vin circa 60 de persoane care doresc să se testeze pentru infecția cu coronavirus. Aceștia se prezintă fără programare la un centru de recoltare a probelor pentru teste rapide și PCR. Centrul din Iași face parte din cadrul Clinicii Medicale Private OK Medical din București. Cei mai mulți aleg să se testeze pentru a putea pleca din țară, dar sunt și cei care, pentru siguranța personală, sunt dispuși să plătească bani pentru a se testa. Costul unui test PCR este de 310 lei, iar rezultatele ajung în maximum 48 de ore.
După perioada sărbătorilor de iarnă au început să vină din ce în ce mai mulți ieșeni pentru a afla dacă sunt sau nu infectați cu coronavirus. Spre surprinderea echipei din centrul OK Medical, unii ieșeni cer ambele teste, și antigen și PCR. Totodată, pentru a fi siguri de rezultat, persoane care au realizat testul în alte clinici, vin la centrul din zona Tudor Vladimirescu pentru a se testa. În Iași sunt 7 laboratoare unde se pot testa doritorii.
Jumătate dintre persoanele care se testează zilnic doresc să plece în altă țară
Dintre cei 60 de ieșeni prezenți într-o zi la centrul de recoltare OK Medical, circa 50 la sută doresc să se testeze pentru coronavirus fiindcă vor să plece din țară. Asta pentru că, spun reprezentanții centrului, ieșenii solicită buletinul de analiză în limba engleză.
„Ne ocupăm de testarea COVID-19 încă de la începutul lunii noiembrie. De atunci au început să vină tot mai mulți ieșeni să se testeze. În fiecare zi, în jur de 60 de persoane se prezintă la noi. Programul începe la ora 8:00 și se încheie la ora 21.00. Am observat că cei mai mulți solicită ca buletinele de analiză să fie emise în limba engleză, tocmai pentru a putea pleca din țară. Buletinele eliberate de OK Medical sunt recunoscute internațional, inclusiv la toate punctele de trecere a frontierei din lume, în cazul testelor RT-PCR SARS-CoV-2. Atunci când solicită testarea, jumătate dintre ei precizează ca datele să fie în limba engleză, ceea ce este un procent destul de mare. În Iași avem o singură locație, sunt 22 angajați la centru, asistente medicale și recepționiști”, spune Diana Buștiuc, coordonatorul centrului de recoltare OK Medical.
Echipa de la Centrul de recoltare Ok Medical se deplasează și la domiciliu pentru efectuarea testelor
În Iași, prețurile și timpul de așteptare până la primirea rezultatului testului PCR diferă de la o clinică la alta. De la centrul de recoltare din Tudor Vladimirescu probele recoltate pentru testul PCR sunt trimise la clinica din București. De acolo, pentru fiecare client, rezultatul testului este trimis online. La un alt laborator din Iași, Praxis, circa 250 de persoane plătesc zilnic pentru testul PCR suma de 250 de lei. Pentru pacienții care nu se pot deplasa, se poate solicita testarea la domiciliu.
„Un test PCR costă 310 lei. Unele persoane nu se pot deplasa și solicită la domiciliu testul, iar pentru acest serviciu se mai adaugă o taxă de 100 de lei. Nu este nevoie de programare. Odată ce se prezintă aici, merg la biroul pentru informații, completează cu datele personale și imediat intră pentru recoltarea probelor. Pentru testul rapid se recoltează exudatul nazal, nu se iau analize din sânge”, adaugă coordonatorul.
Tinerii preferă testul rapid COVID-19 antigen
Cei mai mulți clienți ai centrului de recoltare OK Medical au vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Dacă această categorie de vârstă preferă mai mult testul PCR, în cazul celor cu vârste sub 40 de ani preferința este pentru cel rapid. Sunt de altfel și ieșeni care vor să fie testați cu ambele tipuri pentru a fi siguri că nu sunt infectați. Asta pentru că, în cazul testului rapid, rezultatul este oferit în maximum 15 minute, pe când cel PCR ajunge în maximum 48 de ore.
„Sunt din ce în ce mai multe persoane care solicită ambele teste, atât cel PCR, cât și cel antigen. Clienții au mare încredere în rezultatul oferit de clinica noastră. Ei sunt informați de la laboratorul din București. În Iași, noi nu primim rezultatele pacienților testați de către noi, singurele rezultate pe care le cunoaștem sunt cele de pe testele rapide, pe care le transmitem mai departe către Direcția de Sănătate Publică Iași. Am observat în aceste luni că tinerii preferă mai mult testele rapide, aici ne referim la persoane cu vârsta sub 40 de ani. Media de vârstă care predomină în rândul clienților centrului nostru este de cuprinsă între 40-50 de ani”, încheie coordonatoarea.