Zeci de elevi au participat la a doua ediție a Școlii de vară „Iași – istorii, oameni, monumente”

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 11 iul. 2024

Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat, în perioada 25-29 iunie 2024, Școala de vară „Iași – istorii, oameni, monumente”. La eveniment au participat zeci de elevi de la liceele din județ. Aceștia au putut să afle de la istoricii ieșeni informații interesante și mai puțin cunoscute publicului larg despre cele mai importante monumente istorice din Iași, precum și despre momente cheie din istoria orașului

Deschiderea Școlii de vară a avut loc marți, 25 iunie 2024, iar la festivitate au luat parte prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, decanul Facultății de Istorie, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, și prof. dr. Elvira Rotundu, profesor de istorie la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași și coorganizator al Școlii de vară.

Elevii au asistat la prelegeri susținute de renumiți istorici din Iași

Programul a fost unul interesant și divers, care a constat atât în prelegeri, cât și în aplicații practice și vizite de studiu. De altfel, evenimentul a început cu o aplicație, „Arheologia în era digitală. Atelier fotogrammetrie și scanare 3 D”, care a fost coordonată de dr. Casandra Brașoveanu. O altă aplicație a constat într-o vizită la școlile din Iași care au statutul de monument istoric. Istoria acestora le-a fost prezentată participanților de către conf. univ. dr. Adrian-Bogdan Ceobanu. Participanții au asistat și la o serie de prelegeri, precum „Ctitorii medievale: curtea domnească și biserici din Iași”, susținută de prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan, dr. Cătălin Botoșineanu a avut o prelegere intitulară „De la Academia Mihăileană la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași”, lect. univ. dr. Mircea Ghenghea a susținut o prelegere intitulată „Alexandru Ioan Cuza în amintirea ieșenilor”. Miercuri, 26 iunie 2024, elevii au putut afla informații de maxim interes despre cele mai importante școli din Iași. Acest lucru a fost posibil grație prelegerii „Iași- oraș al școlilor”, a prof. Carmen Tomescu. O altă prelegere a avut loc vineri, 28 iunie 2024. Aceasta a fost susținută de prof. univ. dr. Claudiu Topor, care le-a vorbit participanților despre „Iașul în vreme de război. Anul 1917”.

Școala de vară „Iași – istorii, oameni, monumente” a ajuns la cea de-a doua ediție

Școala de vară „Iași – istorii, oameni, monumente” a ajuns la cea de-a doua ediție. La fel ca în anul 2023, elevii au putut să ia parte activ la lucrările Școlii de vară. Aceștia au lucrat în echipe și au creat proiecte de studiu cu tema „Adoptă un monument istoric din orașul Iași”. Activitatea a fost coordonată de prof. dr. Elvira Rotundu. Proiectele au fost prezentate vineri, 28 iunie 2024, în ultima zi a Școlii de vară, când, de asemenea, elevilor le-au fost înmânate diplome de participare.

Proiectul Școlii de vară „Iași – istorii, oameni, monumente” a fost aprobat în Consiliul Local Iași la 28.02.2024, fiind finanțat de Primăria Municipiului Iași și de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Amintim că, în anul 2023, la Școala de vară „Iași – istorii, oameni, monumente” au participat 23 de elevi de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Hârlău, Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” Pașcani, Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” Iași, Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăucești, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iași.