Zeci de elevi au fost chemați la audieri, după perchezițiile la traficanții de droguri din Iași. Mulți dintre aceștia au ajuns la spital după consumul de stupefiante. Cel mai mic dintre aceștia avea doar 11 ani

de: Redacția BZI
02:00, 19 nov. 2024

This browser does not support the video element.

Ieri, 18 noiembrie 2024, a fost o zi plină pentru ofițerii de la antidrog. După mai multe percheziții, zeci de elevi au fost conduși la audieri, fiind bănuiți de consum si chiar trafic de droguri

„La această oră, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, efectuează 50 de percheziții domiciliare în municipiile Iași, București, Galați, Pașcani și orașul Podu Iloaiei, în mai multe cauze penale, având ca obiect infracțiunile de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive, săvârșite în special în mediile școlare. Anchetele vizează 40 de persoane, majoritatea elevi și studenți ai unor unități de învățământ din județul Iași, față de care polițiștii și procurorii au desfășurat activități de documentare și investigare pentru combaterea traficului cu substanțe interzise. Audierile se vor desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, fiind vizați atât cei în cauză, cât și aproximativ 70 de consumatori (majoritatea elevi și studenți). Cercetările efectuate au beneficiat de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași, D.G.A.S.P.C. Iași și Spitalului de Copii „Sf. Maria”, care monitorizează cazurile minorilor intoxicați ca urmare a consumului de substanțe interzise”, au transmis ieri reprezentanții D.I.I.C.O.T..

Reprezentanții ISJ Iași au făcut câteva precizări legate de această situație.

„Din informațiile transmise din unitățile de învățământ, pe parcursul acestui an școlar, nu avem cazuri raportate. Pe perioada acestui an calendaristic nu am avut astfel de situații raportate de către unitățile de învățământ. Activitățile care se fac în unitățile de învățământ sunt activități în parteneriat cu instituțiile abilitate și sunt activități de prevenire a situațiilor de genul acesta și de conștientizare a riscurilor pe care le presupune consumul de droguri”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași.

Reprezentanții Spitalului „Sf. Maria” din Iași au precizat faptul că pe parcursul acestui an au ajuns la Urgențe mai mulți elevi din cauza consumului de droguri. Cel mai mic consumator de stupefiante care a ajuns pe mâna medicilor avea doar 11 ani.

„Spitalul nostru are o colaborare de câțiva ani de zile cu secția de poliție la care spitalul este arondat, Secția nr. 4, precum și cu Brigada Antidrog, însă în situațiile în care se prezintă în UPU copii care au consumat substanțe interzise, substanțe de tip etnobotanice sau droguri de mare risc, suntem în situația în care suntem obligați, conform legislației în vigoare, să anunțăm secția de poliție și Brigada Antidrog. Anul acesta au fost 13 cazuri de copii care au consumat droguri, comparativ cu anul trecut, când au fost 10 cazuri. Acești copii sunt adesea din familii dezorganizate. Se prezintă cu alterări ale stării de conștiență, cu stare confuzională, halucinații până la comă, cu tulburări de echilibru, cu tulburări cardiace, iar pacienții sunt internați în spitalul nostru, în secția de Toxicologie, iar după stabilizarea hemodinamică, sunt transferați către spitalul «Socola», la Centrul de Dezintoxicare. Vârsta copiilor variază între 14 și 18 ani. Consumul de droguri pune viața în pericol, cu atât mai mult cu cât sunt droguri în diverse combinații pe de o parte sau dacă vârsta pacientului este mică. Cel mai mic pacient consumator de droguri a avut 11 ani”, a declarat Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria” din Iași.