Zeci de angajați din centrele sociale DGASPC Iași nu au primit stimulentul de risc! Prin Sindicatul Sanitas Filiala Iași, aceștia au deschis proces în instanță
Din decembrie 2020 și până pe 20 ianuarie 2021, Sindicatul Sanitas Filiala Iași a deschis aproape 40 de acțiuni în instanță. Două dintre acțiunile depuse vizează neacordarea stimulentului de risc pentru angajații din centrele sociale ale DGASPC Iași
Personalul din centrele sociale ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași au dat în judecată angajatorul. După ce au așteptat până la sfârștul lunii decembrie să-și primească drepturile salariale, membrii Sindicatului Sanitas Filiala Iași au decis să strângă semnături și să meargă în instanță pentru a obține stimulentul de risc. În ultimele 3 luni s-au adunat semnături de la membrii de sindicat angajați în unități medicale și centre sociale pentru neacordarea sporului de 30 la sută pentru perioada stării de urgență și pentru cele 3 luni ulterioare, dar și pentru stimulentul de risc. Inițial, în luna decembrie, înainte de sărbătorile de iarnă, au fost depuse în instanță un număr de 16 dosare, iar până în prezent s-au deschis în instanță aproape 40 de acțiuni.
Două procese apărute pe rolul instanțelor de judecată din partea angajaților din centrele sociale din Iași
Pe data de 16 februarie 2021, instanța a stabilit termenul pentru cele două dosare depuse la începutul lunii. Ambele au ca obiect acordarea stimulentului de risc în cuantum de 2.500 de lei brut, pe lună, raportat la timpul efectiv lucrat pe perioada stării de urgență. De asemenea, s-a solicitat și actualizarea sumelor cu indicele de inflație până la data efectivă a plății și plata dobânzii legale aferente acestor drepturi bănești. Stimulentul de risc a fost acordat pentru o parte dintre angajații din sistemul sanitar, cei din Unitățile de Primiri Urgențe, dar și angajații din centrele sociale încă așteaptă deblocarea sumelor.
„Acțiunile în instanță le depunem în funcție de tabelele cu semnăturile membrilor. Am deschis mai multe acțiuni pentru neacordarea sporului de 30 la sută pentru angajații din Unitățile de Primiri Urgență și a stimulentului de risc, care include și membrii de sindicat care sunt angajați ai DGASPC Iași. Sunt mai multe centre de unde s-au strâns semnăturile salariaților, dar fiindcă de la Hârlău erau circa 50 de persoane care au semnat, am deschis un proces, iar pentru cei de la care s-au adunat semnături din mai multe centre s-a intentat un alt proces. Ambele au același scop final, de a obține stimulentul de risc. Semnăturile au fost adunate încă din luna decembrie, însă am așteptat până pe 4 ianuarie pentru a depune dosarele”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Filiala Iași
Doar o parte dintre membrii Sindicatului Sanitas au primit stimulentul de risc
Încă din luna noiembrie 2020 sindicatele Sanitas din toată țara au pichetat instituțiile statului. Fară a avea de ales, fiecare filială a recurs la acționarea în instanță a angajatorilor, pentru a-i determina să își respecte promisiunile.
„Din fericire, pentru angajații din unitățile medicale, sporul de risc a fost acordat, dar eram pregătiți să mergem în instanță și pentru acești membri. Am așteptat din luna decembrie pentru angajații care nu au primit stimulentul de risc, cu gândul că poate va fi acordat. Membrii noștri de sindicat din cadrul centrelor sociale ne-au semnalat faptul că nu au primit stimulentul de risc, așa cum se întâmplă și cu angajații din unitățile de primiri urgențe. Pentru o parte dintre dosarele depuse am primit deja numărul de înregistrare și se așteaptă de la angajatori state de plată, documente de finanțare, pontaje pentru cei care au lucrat în sector COVID-19. Angajatorul are două variante, fie cheamă în garanție finanțatorul, după caz Consiliul Județean sau Ministerul Muncii, fie plătește și după cere despăgubirile”, adaugă liderul de sindicat.
Membrii Sindicatului Sanitas Filiala Iași au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile
Membrii Sindicatului Sanitas Filiala Iași au protestat pe 12 ianuarie 2021 la Prefectura Iași. Neacordarea sporurilor de risc pentru categoriile de personal medico-auxiliar a fost unul dintre principalele motive pentru care zeci de cadre medicale, dar și angajați din centrele de asistență socială au fost prezenți la manifestare. Pe 15 ianuarie s-au virat banii pentru sporul de risc.
„Trebuie să se admită faptul că angajații din centrele sociale au trecut de o perioadă în care au stat carantinați două saptămâni, lucrau zi și noapte, pe perioada stării de urgență. S-au făcut atunci două promisiuni și nu s-a respectat nici măcar una”, încheie medicul ieșean.