Zece scoli din judeţul Iaşi vor organiza programul „Masă caldă”, în anul şcolar 2022-2023 – VIDEO

de: BZI.ro
12:08, 02 sept. 2022

Ministerul Educaţiei a anunţat că doar zece scoli din judeţul Iaşi vor organiza programul „Masă caldă”, în anul şcolar 2022 – 2023. Prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu a anunţat că alte 290 de şcoli de la nivel naţional s-au alăturat.

Lista completă a unităţilor de învăţământ poate fi consultată AICI!

Sute de şcoli, printre care şi din judeţul Iaşi vor organiza programul „Masă caldă”

Ministerul Educaţiei a publicat lista completă a unităţilor de învăţământ care organizează programul „Masă caldă” în următorul an şcolar. Colegiile naţionale nu au fost incluse, a anunţat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu. Sunt doar zece școli din județul Iași care organizează acest program deoarece în restul nu a putut fi implementat.

„Din această listă, făcând comparație cu anii anteriori, nu mai sunt incluse colegiile naționale pe care considerăm că nu le putem include în lista celor care au cea mai mare nevoie de masă caldă”, a transmis ministrul Sorin Cîmpeanu.

Astfel, şcolile află că sunt pe această listă cu 5 zile înainte de începerea anului școlar 2021-2022. De asemenea, menționăm că normele de aplicare pentru program nu au fost încă adoptate. Acest lucru înseamnă că nu se pot face licitații sau să ofere produse până când nu va fi aprobată hotărârea de Guvern cu normele de aplicare.

„Sunt incluse unități școlare cu număr de elevi mai mic și asta ne permite să suplimentăm cu 50 de școli lista celor 300 de școli deja aprobate”, a precizat acesta.

Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu despre programul „Masă caldă”

Sorin Cîmpeanu în ceea ce priveşte programul „Masă caldă” susţine că a realizat o selecţie foarte atentă, iar de acest program să beneficieze şcolile cu cea mai mare nevoie.

Colegiile naţionale nu mai fac parte din această acţiune deoarece nu au nevoie, ci sunt incluse unităţile şcolare cu un număr mic de elevi.

„Vă reamintesc că finanțarea aprobată este de 354 de milioane de lei, este de 10 ori mai mare decât anul 2016, anul în care a debutat programul masă caldă, cu 35 milioane finanțare. Vă mai reamintesc faptul că am crescut alocația zilnică de la 10 la 15 lei, pentru a preîntâmpina acele cazuri în care tarifele de 10 de lei nu au fost suficiente pentru a genera atractivitate în rândul operatorilor economici, mai ales în contextul scumpirilor”, a conchis ministrul Sorin Cîmpeanu.

Programul „Masă caldă”, extins prin OUG

Vă aducem aminte că anul trecut doar 150 de scoli beneficiau de acest program, iar în următorul an şcolar este extins la 300 de școli. Programul a fost adoptat prin OUG, iar un miliard de euro urmează să fie investiţi.

În proiect s-a adăugat faptul că “abandonul școlar și părăsirea timpurie a școlii sunt determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului național de învățământ, cumulate cu probleme economice și sociale, accentuate de pandemia Covid-19, pentru a limita efectele negative asupra procesului educativ și pentru a susține participarea şcolară, pentru a stimula motivarea pentru învăţare, precum și pentru a sprijini preșcolarii și elevii din medii defavorizate”.

Limita valorică zilnică de 15 lei/beneficiar a fost majorată cu 5 lei/beneficiar, în comparație cu anul școlar 2021-2022, și cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz. Astfel, anul acesta 10 școli din județul Iași vor beneficia de programul „Masă caldă”.