Zborurile avioanelor MIG-21 LanceR au fost suspendate. MApN: „Foarte multe accidente soldate cu victime şi aeronave distruse”
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat astăzi, 15 aprilie 2022, ce decizie s-a luat în ceea ce priveşte zborurile avioanelor MiG-21 LanceR ale Armatei.
Decizia a fost luată de şeful Statului Major al Apărării, după ce s-au înregistrat tot mai multe accidente soldate cu victime şi aeronave distruse.
„Prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie”, a transmis oficialul MApN.
Zborurile avioanelor MIG-21 LanceR au fost sistate pentru o perioadă de timp
Ministerul Apărării Naţionale a luat o măsură pentru a preveni accidentele de aviaţie ale avioanelor MIG-21 LanceR care au fost soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale. Astfel, prin suspendarea zborurilor aeronavelor se poate îmbunătăţi siguranţa aeronautică.
„În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO”, au transmis reprezentanţii MApN.
Aeronave F-16, achizionate de Armata Română
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).
De asemenea, se vor accelera demersurile de achiziţie a celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia.
„În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp. Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani și vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a”, se arată într-un comunicat al MApN.
Accidente aviatice în care au fost implicate MIG-uri-21
Reamintim faptul că la începutul lunii martie s-a prăbuşit un MIG-21 şi un elicopter. Tragedia în care au decedat 7 soldaţi s-a produs în judeţul Constantă.
„Elicopterul s-a prăbușit la un km distanță de locul în care a căzut avionul. Oamenii din zonă au văzut o explozie, dar a fost o explozie de la sol. Sperăm că pilotul s-a catapultat și este în viață. Salvatorii îl caută. Nu avem alte indicii ale prăbușiri decât că din cauza vremii proaste și a stării MiG-ului. Excludem, în acest moment, nu avem nicio dovadă, spațiul aerian este supravegheat și nu poate să treacă nimic neobservat”, a spus Vasile Dîncu imediat după producerea tragediei.
De asemenea, un alt incident aviatic a avut loc în urmă cu doar trei zile. Un MIG-21 a înregistrat o problemă tehnică la funcţionarea trapelor trenului de aterizare şi a fost nevoie de o aterizare forţată. Astfel, pentru a evita astfel de evenimente nefericite, zborurile avioanelor MIG-21 LanceR au fost suspendate.