Zbârciogii nu sunt otrăvitori! Iată toate informațiile despre aceste ciuperci

de: BZI.ro
09:09, 29 sept. 2023

Zbârciogii nu sunt otrăvitori. Zbârciogul galben sau Ciuciuleții (Morchella esculenta) reprezintă un semn clar al sosirii primăverii și deschiderii sezonului de cules ciuperci pentru acest an.

Spre deosebire de trufele negre, zbârciogii sunt ciuperci ieftine care se întâlnesc destul de des în pădurile din România, nefiind necesară o căutare ajutată de câini specializați.

Cum arată zbârciogii, ciuperci care nu sunt otrăvitoare

Am stabilit deja că zbârciogii nu sunt otrăvitori, dar cum arată aceate ciuperci? Pălăria zbârciogilor prezintă forme rotunde, ovoide sau conice, cu nuanțe variind de la gălbui, ocru, brun-deschis până la brun-negricios. Suprafața acesteia este caracterizată de numeroase alveole sinuoase și neregulate. Regiunea himenaică se evidențiază în adânciturile alveolare de pe suprafața pălăriei. Pălăria are forma unei căciuli, fiind goală în interior și conexată cu piciorul. Piciorul, de culoare albă, este cilindric, bine dezvoltat și lipsit de conținut intern. Carnea ciupercilor este solidă, cu o ușoară elasticitate, având un miros și gust plăcut.

Zbârciogii apar devreme în primăvară, de la începutul lunii martie până în iunie. Acești ciuperci sunt saprofiți, de obicei trăind în sol și crescând în grupuri mici sau individual. Pot fi găsiți în păduri de conifere și de foioase, dar și în zone umede, lângă tufișuri, pe resturi de lemn sau pe zone afectate de incendii, precum și pe rumeguș. De asemenea, au fost observate interacțiuni simbiotice de tip micoriză cu arbori precum pini.

În denumirea românească „zbârciog,” se include în general patru mari genuri de ciuperci: Gyromitra, Helvella, Morchella și Verpa. Între primele două se găsesc numeroase specii care sunt fie otrăvitoare, fie cu restricții în consum, în timp ce cele două din urmă sunt considerate comestibile. Deși toate cele patru genuri au o structură internă goală, ele pot fi distinse destul de ușor: Morchella și Verpa sunt caracterizate de o cameră unică în interiorul lor, în timp ce Gyromitra și Helvella sunt multicamerale, având o rețea de goluri în structura lor internă.

De ce nu este bine să nu mănânci zbârciogii cruzi

Este important de menționat că ciupercile din genul ‘Morchella’ nu ar trebui consumate crude, deoarece conțin o cantitate mică de hidrazină (substanță care se dizolvă în timpul procesului de fierbere).

Teoria prezentată de J. Walton Groves, conform căreia zbârciogii, chiar și gătiți, ar putea provoca simptome de intoxicație atunci când sunt consumați împreună cu alcool, nu a fost confirmată. În schimb, s-a constatat că acești bureți, când sunt consumați în cantități mari, pot provoca reacții neplăcute la persoanele sensibile.

Toate ciupercile din acest gen sunt comestibile și apreciate pentru gustul lor. Sunt rareori afectate de larve și sunt considerate o delicatesă în bucătăria franceză, cum ar fi preparatul „Coquilles Saint-Jacques aux morilles” (pe care îl puteți vedea în imaginea din dreapta). Atunci când sunt uscați și rehidratați înainte de gătire, aceste ciuperci dezvoltă un gust și un miros mai intens, păstrând totuși o textură fermă și elastică.