Zarzavat pentru iarnă fiert. Trucuri care te vor ajuta să obții un preparat perfect

de: Mirela Todosi
13:10, 16 aug. 2023

Multe gospodine pregătesc un zarzavat pentru iarnă fiert. Acesta este ingredientul de bază în gătirea unor ciorbe și supe gustoase și aromate. Când vine vorba de zarzavatul pentru iarnă, doamnele se întrec în tot felul de rețete. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să obții un preparat perfect.

Zarzavat pentru iarnă fiert

Când vine vorba de deliciile din cămară pregătite pentru sezonul rece, nelipsit este zarzavatul pentru iarnă fiert. Acesta se face rapid, cu doar câteva ingrediente, iar dacă ținem cont de câteva secrete din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.

Zarzavatul este ingredientul de bază în gătirea unor ciorbe savuroase sau în pregătirea unor supe cu legume sau cu carne. Pentru a păstra aromele zarzavatului cât mai mult timp, trebuie să avem în vedere câteva secrete culinare.

Pe lângă zarzavatul pentru iarnă fiert putem face și o zacuscă gustoasă de vinete, dovlecei, fasole sau ardei. Nelipsită din cămară este dulceața, aromată, gustoasă și sănătoasă. Toate aceste delicii sunt ușor de făcut și cu siguranță vor fi apreciate de toți cei de la masă.

Rețeta bunicii pentru un zarzavat aromat

Dacă vrem să pregătim câteva borcane cu zarzavat pentru iarnă fiert vom avea nevoie de 5 kg de roșii, 2 kg de ardei gras, 11 cepe, sare și zahăr după gust, 35 g de conservant, 5 legături de pătrunjel și 50 ml de ulei.

Mai întâi se pregătesc roșiile pentru zarzavat. Acestea se spală, se curăță, se taie în jumătate apoi se dau prin mașina de tocat. După aceea se curăță ardeii și se procedează la fel. Roșiile și ardeii dați prin mașina de tocat se pun într-o oală și se amestecă foarte bine. Se pune oala la foc mic și se amestecă din când în când.

Între timp se pune ceapa la călit într-o tigaie cu puțin ulei încins. Se pune sare după gust apoi se toarnă ceapa călită în oala cu roșii și ardei. Se pune un pic de zahăr după gust, apoi se adaugă conservantul care va preveni fermentarea zarzavatului. După ce zarzavatul a fiert timp de o oră, se pune pătrunjelul tocat și se amestecă ușor. Zarzavatul se lasă la răcit apoi se pune în borcane și se depozitează la loc uscat și răcoros.

Zarzavatul pentru iarnă fiert se face rapid, cu doar câteva ingrediente, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar este garantat. Zarzavatul aromat ne va ajuta să obținem niște ciorbe și supe delicioase. Rețetele de zarzavat sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Multe doamne preferă să pună zarzavat la congelator. Gospodinele taie separat legumele și verdeața tocată și le pun în punguțe pentru a fi conservate pentru iarnă.

Alte gospodine optează pentru rețeta veche a bunicii și pun zarzavat cu sare la borcan pentru iarnă. Zarzavatul poate fi fiert sau făcut cu sare și păstrat în sticle sau borcane. Astfel, zarzavatul își va păstra savoarea mai mult timp și ne va ajuta să obținem niște mâncăruri irezistibile și adorate de toți cei de la masă. Zarzavatul pentru iarnă fiert este ușor de pregătit, însă trebuie să alegem legume și verdețuri proaspete, iar sucesul culinar va fi garantat.