Zâmbete și voie bună în halele CTP Iași, de Ziua Transportatorului. Se redeschide Muzeul Transportului Public Iași

de: Emanuela Băluță
02:00, 11 iun. 2022

Vineri, 10 iunie 2022, cu ocazia Zilei Transportatorului, Compania de Transport Public Iași, Asociația Pasionaților de Transport Public Iași și Ateneul Național din Iași au colaborat pentru a oferi un spectacol copiilor pasionați de autobuze ai municipiului Iași. Muzeul Transportului Public din Iași a fost vedeta în această zi. Închis din cauza pandemiei, instituția își redeschide porțile vizitatorilor.

Pentru a celebra Ziua Transportatorului, mai multe instituții din Iași și-au unit forțele pentru a oferi pasionaților un eveniment de neuitat. Activitățile planificate au inclus participarea la o variantă modernă a „Caprei cu trei iezi“, în regia Erica Moldovan, urmată de o vizită a muzeului. Publicul matur a fost așteptat în a doua parte a zilei pentru un tur ghidat complet.

Muzeul Transportului Public Iași își redeschide porțile

Anunțată săptămâna aceasta, serbarea Zilei Transportatorului a reușit să atragă tinerele spirite ieșene. Elevii Grădiniței Varlaam Mitropolitul au fost printre norocoșii care s-au putut bucura de spectacolul pus în scenă de actorii Ateneului Național din Iași. Aceștia au asistat la o variantă actualizată a „Caprei cu trei iezi“.

Copiii s-au arătat entuziasmați de eveniment, „este un eveniment pentru copii, este frumos. Sunt multe cântecele și mulți copii”, declară unul dintre juniorii prezenți la eveniment. Alții, mai puțin interesați de piesa de teatru, s-au mulțumit cu simpla posibilitate de a explora noile exponate din parcul CTP Iași.

„A fost senzațional fiindcă au putut intra în acele autobuze și au stat pe scaunul șoferului. Asta a fost partea cea mai faină parte pentru ei. Este important pentru ei că se pot așeza pe scaunul șoferului și pot folosi volanul”, a explicat Geanina Candrea, educatoare în cadrul Grădiniței Varlaam Mitropolitul.

A doua atracție a muzeului a fost reprezentată de noile exponate. Înainte de a putea interacționa cu vehiculele, vizitatorii vor avea parte de o călătorie în trecut, unde se vor putea familiariza cu istoricul transportului public ieșean datorită galeriei care împânzește holul intrării în clădire, machetelor și plăcuțelor de înmatriculare.

„Acesta ar fi circuitul pe care vizitatorii ar putea să îl descopere de la intrarea principală, trecând prin toată această galerie cu istoria autobuzului și troleibuzului ieșean, care se completează ulterior cu vizionarea expoziției exterioare de vehicule în care vizitatorii se vor putea urca, se vor putea fotografia și vor putea afla informații suplimentare”, a explicat Silviu Teodor-Stanciu, președintele Asociației Tramclub.

Expoziția cuprinde un troleibuz Rocar 212E, un autobuz Rocar 212 UDM, ambele modele românești construite la București cu 3 decenii în urmă. Celelalte autobuze prezentate sunt: MAZ 103, Renault R312R, Van Hool A500, Berkhof SB 250, Den Oudsten Alliance City B96. Ultimele 3 vehicule din curte aduc aminte de perioada dinainte de 1989. Este vorba despre un camion Roman, un compactor construit în atelierele Nicolina din Iași și un autobuz IK 4 din 1976, devenit atelier mobil o perioadă.

Reprezentantul Tramclub a mai menționat că mai au în lucru un proiect care va fi gata săptămâna viitoare.

„Este unul dintre autobuzele care a făcut parte din programul special Caravana Unirii, care a făcut înconjurul țării în anul Marii Uniri, în 2018”, a explicat Silviu Teodor Stanciu.

În zilele următoare va fi afișat programul de vizită pentru public, acesta fiind deocamdată în faza de aprobare. Exponatele vor rămâne disponibile publicului, deocamdată în aer liber, urmând ca, în câteva luni să fie construită o copertină care să le protejeze de intemperii.

Investiții în transportul public ieșean

La eveniment a fost prezent și Mihai Chirica, primarul Iașului. Acesta a adresat câteva cuvinte atât copiilor prezenți la spectacol, cât și tuturor celor implicați în organizarea acestuia, întărind declarațiile făcute cu ocazia deschiderii Centrului Intermodal Țuțora.

Acesta i-a încurajat pe copii să opteze pentru mijloul de transport în comun, evidențiind mai multe aspecte benefice ale acestuia, printre care protejarea mediului și interacțiunile dintre călători

„Anul acesta a fost un an foarte bun pentru noi, pentru transportul public, ca și anul trecut de altfel, când practic am mișcat din rădăcini tot ceea ce înseamnă investiții în transportul public și am adus lucruri care nu au mai fost niciodată la noi”, a menționat Mihai Chirica.

Edilul a precizat că Iașul este singurul oraș din România care a reușit să modernizeze în întregime linia de tramvai și să înceapă modernizarea în masă a parcului de tramvaie. Prioritatea primarului rămâne în continuare digitalizarea și implementarea noilor tehnologii în infrastructura mijlocului de transport în comun, după cum s-a observat recent introducerea tramvaielor Bozankaya. Acesta intenționează să achiziționeze doar vehicule de primă mână și dorește să colaboreze cu cei mai importanți producători internaționali pentru a asigurarea calitatea transportului public.

„O să retragem din funcțiune tramvaiele vechi și foarte vechi, cu zecile. Vom păstra câte un model din fiecare, ca ele să nu fie uitate de generațiile noi”, a mai precizat edilul.

Ziua Transportatorului a reprezentat un moment de relaxare și bucurie pentru cetățenii ieșeni, mai ales datorită evenimentelor organizate în Muzeul Transportului Public Iași, redeschis cu ocazia acestei zile.