Zacuscă de vinete cu ciuperci: Rețetă incredibil de gustoasă, ca la mama acasă
Zacusca de vinete cu ciuperci este ideală pentru perioadele de post. Se prepară ușor și este incredibil de gustoasă. Nu uitați, însă, că necesită timp pentru pregătirea legumelor.
Secretul zacuștei de vinete cu ciuperci stă în legumele coapte pe flacără. Nu are importanță dacă le faceți pe grătar sau la flacăra de la aragaz, dar trebuie să aibă aromă de fum, pentru că ea este responsabilă de gustul final. Ardeii, gogoșarii și vinetele pot avea textură și gust de legume fierte, de aceea trebuie să țineți cont de sfatul nostru. De asemenea, nu uitați să alegeți legume proaspete, fără pete. Vinetele coapte și curățate trebuie lăsate la scurs pentru câteva ore, pentru a scăpa de lichidul amar.
Legumele pot fi tocate la cuțit sau date prin mașina de tocat. După ce le puneți la fiert, aveți grijă să amestecații continuu, pentru că riscați să se ardă. Nu vă speriați de faptul că sunt multe legume, volumul lor va scădea considerabil. Zacusca este gata când legumele își schimbă culoarea, devenind portocalie, cu o consistență groasă.
În rândurile care urmează vă vom explica, pas cu pas, cum să pregătiți o zacuscă extraordinară.
Rețetă de zacuscă de vinete cu ciuperci: Ingrediente și mod de preparare
Pentru această rețetă, aveți nevoie de: două kilograme de ceapă, două kilograme de vinete, două kilograme de ardei copți ( capia și gogoșari ), un kilogram de pastă de roșii cu ardei, un kilogram de ciuperci conservate, 750 de mililitri de ulei, piper măcinat, cimbru, foi de dafin, sare (după gust) și patru linguri de zahăr. Vinetele trebuie cântărite, după ce au fost coapte și curățate, La fel trebuie procedat și cu ardeii.
Primul pas este să coaceți vinetele și ardeii. Curățați acest legume și lăsați-le la scurs. Între timp, tocați ceapa solzișori și căliți-o în ulei, cu puțină sare, până când devine transparentă. Apoi, puneți ciupercile scurse și tocate și lăsați-le pe foc încă puțin. Amestecați din când în când, chiar dacă nu există riscul de a se lipi. Este ulei suficient.
Dați prin robot vinetele și ardeii și puneți-i într-un vas încăpător. Adăugați ceapa și ciupercile și amestecați bine. Asezonați cu piper, cimbru, sare și foi de dafin. Introduceți vasul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ trei ore. Din când în când, scoateți vasul din cuptor și amestecați zacusca cu o paletă de lemn. De fiecare dată când amestecați, opriți o lingură de zacuscă pe o farfurie, pentru a vedea dacă ați pus suficiente condimente. Dacă simțiți că mai este nevoie, nu ezitați să mai puneți.
Vă dați seama că zacusca este aproape de final, atunci când începe să se ridice ulei deasupra. Acum puteți adăuga pasta de roșii cu ardei. Mai lăsați zacusca la cuptor pentru 30-40 de minute, timp în care mai gustați și mai potriviți de sare, dacă este necesar.
Între timp, pregătiți borcanele. Spălați-le, scurgeți-le bine și puneți-le într-o tavă. Introduveți tava la cuptor, după ce ați scos zacusca, pentru a steriliza borcanele.
Lăsați tava la cuptor pentru cinci minute, după care umpleți borcanele cu zacuscă. Puneți capacele și dați-le, din nou, la cuptor, pentru încă cinci minute. Stingeți, apoi, focul și lăsați tava cu borcane la cuptor, până când acestea se răcesc. Pot fi lăsate și până a doua zi, după care le puneți în cămară.
Zacusca va avea un gust divin! Va fi picantă și ușor dulceagă, numai bună de preparat pentru iarnă. O puteți consuma dacă țineți post sau dacă urmați o alimentație vegană.