Zacuscă de fasole din Ardeal. De savurat pe o felie de pâine proaspăt scoasă din cuptor

de: Marin Patrisia
15:06, 02 nov. 2023

Zacuscă de fasole din Ardeal este o opțiune delicioasă de a conserva legumele pentru sezonul rece și pentru perioadele de post. Fasolea este un aliment foarte sățios, iar în combinație cu legumele din această rețetă reprezintă un mod gustos de a stăvili senzația de foame atunci când nu avem timp sau nu dorim să petrecem prea mult timp în bucătărie.

Zacuscă de fasole din Ardeal

Această zacuscă presupune folosirea boabelor întregi, însă unii preferă să le paseze. În ambele variante, gustul final va fi unul excelent. Acest preparat poate fi servit simplu, pe felii de pâine, dar poate fi și încălzit și mâncat pe post de tocăniță. Rețeta de mai jos prezintă cea mai simplă și rapidă modalitate de preparare, deoarece nu este nevoie să gătiți legumele în prealabil. Rezultatul este unul savuros, iar dintr-o astfel de compoziție puteți obține aproximativ 12 borcane de 300-400 grame fiecare.

Ingredientele și cantitățile necesare constau din 700 grame de fasole uscată, 2 kilograme de ardei kapia sau gogoșari, 2 kilograme de roșii (sau o sticlă de 700 mililitri de roșii pasate), 700 grame de ceapă, 700 grame de morcovi, 250 mililitri de ulei, 1-2 linguri de sare grunjoasă, piper după gust, cimbru (sau busuioc), fulgi de chili (opțional, pentru o atingere picantă).

Spălați fasolea boabe și lăsați-o la înmuiat peste noapte. Dimineața, înlocuiți apa și fierbeți fasolea până devine moale (dar nu peste măsură). Puteți folosi o oală sub presiune pentru a reduce timpul de fierbere. Curățați, spălați și tocați mărunt ceapa. Curățați și spălați morcovii, apoi dați-i pe răzătoare sau folosiți un robot de bucătărie. Spălați bine ardeii capia, înlăturați cotoarele și nervurile, apoi tăiați-i bucăți și pasați-i cu ajutorul robotului de bucătărie. Ardeii capia roșii și cărnoși sunt cea mai bună opțiune. Curățați roșiile de cotoare, tăiați-le bucăți și pasați-le cu un blender. Preferabil să folosiți roșii bine coapte și cu coaja subțire.

Condimentele pot fi ajustate după gust

Într-un vas mare, de preferință din tuci sau oțel inoxidabil, încălziți uleiul la foc mic sau mediu. Adăugați ceapa tocată și amestecați cu o lingură de lemn. După câteva minute, adăugați și morcovii. După ce aceste ingrediente s-au înmuiat ușor, turnați ardeii capia și roșiile. Adăugați sarea și cimbrul sau busuiocul uscat. Continuați să fierbeți amestecând constant. La final, urmărim să se reducă puțin din zeama lăsată de legume, iar legumele trebuie să fie bine fierte. Dacă utilizați roșii pasate din magazin, adăugați-le mai târziu în procesul de gătire.

În timp ce zacusca fierbe, sterilizați borcanele și capacele. Spălați-le bine cu apă caldă și detergent și introduceți-le în cuptor la 130 de grade Celsius timp de aproximativ 10-15 minute. La final, adăugați boabele de fasole fiartă. Amestecați bine compoziția și lăsați să mai fiarbă puțin. Gustați și adăugați sare, piper sau fulgi de chili, ajustând condimentele în funcție de preferințele personale.

Zacusca de fasole din Ardeal este atât delicioasă, cât și hrănitoare. Poate fi servită ca fel principal, fie alături de pâine proaspătă de casă sau de pâine prăjită, și este util de avut în cămară mai ales în zilele de post, sau daca ați adoptat un regim vegetarian sau vegan. Dacă încercați să limitați aportul de carbohidrați, un alt fel de a servi zacusca este pe sferturi de ardei gras sau capia. În plus, această zacuscă de fasole din Ardeal poate fi savurată și ca aperitiv, unsă pe bruschete, alături de măsline, brânzeturi și alte bunătățuri care vă sunt pe plac.