Zacuscă de fasole ca la bunica: Bunătăți pregătite pentru iarnă!

de: BZI.ro
14:47, 06 iul. 2021

Dintre bunătățile pregătite de bunica pentru iarnă, niciodată nu a lipsit zacusca de fasole. Bunica avea o rețetă proprie pentru acest deliciu culinar cu care reușea să ne impresioneze de fiecare dată.

Pe internet există mai multe rețete de zacuscă de fasole, dar bunica folosea doar ingredient proaspete, de la ea din grădină, doar legume savuroase și aromate.

Zacuscă de fasole ca la bunica: Ingrediente și mod de preparare

Pentru zacusca de fasole, bunica folosea 1 kg de fasole uscată, 2 kg ceapă 3 kg gogoşari, 1 litru ulei, 1 litru bulion și sare.

Pentru început, buncia punea fasolea la fiert, aproximativ o oră. Când era aproape fiartă, o lăsa la răcit. După ce se răcea, scurgea apa și toca fasolea. De precizat că multe preferă să dea fasolea prin blender, dar bunica spune că astfel risca să iasă pasă și atunci nu ar mai fi avut gustul senzațional, așa cum îi ieșea ei.

Ceapa se toacă mărunt și se călește puțin în ulei ușor încins, în prealabil. Când ceapa începe să devină translucidă se adaugă gogoşarii care au fost în prealabnil tocați mărunt, fasolea, bulionul şi sarea.

Compoziția se lasă la fiert până în momentul în care uleiul iese la suprafaţă.

La final, zacusca se pune în borcane având grijă ca la final să ai un strat deasupra de ulei. Borcanul se închide etanș și se păstrează la răcoare, în cămară.

Zacuscă de fasole verde

Pentru iarnă, bunica obișnuia să facă și zacuscă de fasole verde, rețetă pentru care folosea 1,5 kg fasole verde; aproximativ 1  kg de ceapă; aproximativ 1 kg de morcovi; 1,5 kg ardei gras, capia sau gogoşari; 1 l de suc de roşii gros; 150 ml ulei; câteva frunze de ţelină; 1 frunză de dafin sare şi piper.

Pentru această zacuscă extreme de gustoasă, bunica întâi cocea ardeii sau gogoşarii, îi curăţa de pieliţă şi pe urmă îi lăsa la scurs într-o strecurătoare. Pe urmă, îi toca mărunt.

Ceapa, după ce o curăța, se fierbe câteva minute, după care o toca mărunt sau o dădea prin mașina de tocat ccarne, dar folosea sita cu găuri mici. Morcovii îi curăța și îi dădea printr-o răzătoare fină. Fasolea o curăţa de codiţe şi vârfuri, apoi o tăia mărunt.

Când avea toate acestea pregătite, bunica, punea ceapa tocată şi morcovii ntr-o cratiţă la călit, având grijă să mestece des pentru a evita să I se ardă ceapaă. După aproximativ 5 minute, adăuga fasolea şi se amesteca până când fasolea îşi schimba culoarea. Atunci, punea ardeii tocați, sucul de roşii, sarea şi piper,și le lăsa la fiert, având grijă să mestece pentru a nu risca să I se prindă legumele de fundul oalei.

Când compoziția ajungea la consistența dorită, bunica punea zacusca în borcane, pe care apoi le steriliza punându-le într-o tavă cu apă fierbinte. Pentru asta, le mai lasă la cuptor pentru 20-30 minute. După ce le scotea din cuptor, punea capacele şi le acoperea cu mai multe pături. Borcanele le lasă acoperite până a doua zi, după care le muta la rece, în cămară.