Zacuscă de bureți opintici: Rețeta senzațională, ca la bunica

de: BZI.ro
13:34, 21 oct. 2021

Cine nu a mâncat măcar o dată când a mers iarna la bunica zacuscă de bureți opintici nu are cum să nu fi apreciat acel gust senzațional.

Rețeta de zacuscă de bureți opintici sau ghebe, cum li se mai spune, este pe gustul multora, însă puține gospodine știu cum se face aceasta acasă.

Dat fiind că acum este perioada în care pot fi găsiți la vânzare, în piețe, sau la cules în pădure bureții opintici este momentul proprice pentru face această rețetă extraordinar de delicioasă de zacuscă de bureți opintici.

Rețeta bunicii de zacuscă de bureți opintici este una foarte simplă și poate fi făcută foarte ușor de orice gospodină.

Bunica obișnuia să facă această zacuscă ca pe o tocană, pentru a putea fi mâncată imediat, dar și pentru a o putea pune în borcan pentru a o păstra pe timpul iernii. Pe lângă bureții opintici, care sunt fără îndoială vedeta acestei rețete, bunica punea ardei copt, care putea să fie kapia sau gogoșari și vinete coapte. Un alt ingredient foarte important pe care îl folosea bunica era uleiul. De obicei, bunica alegea un ulei de primă presă pentru că e un ulei de foarte bună calitate, foarte potrivit pentru conserve și nu numai.

Zacuscă de bureți opintici: Ingredientele unui gust savuros

Pentru această zacuscă de bureți opintici, bunica folosea 500 g ceapă, 400 ml ulei, 3 frunze de dafin, 1,5 kg ardei copt, 1 kg ciuperci, 1 litru suc de roșii, 1 linguriță de coriandru măcinat, sare și piper.

Bunica întâi îndepărta partea inferioară a bureților opintici și îi spăla în mai multe ape pentru a îndepărta frunzele și pământul. După ce îi alegea și îi spăla bine, bunica punea bureții la fiert în apă cu sare. După fierbere, bunica spăla bureții opintici sub jet de apă, într-o sită, apoi se lasă la scurs.

Ardeii kapia, gogoșarii și vinetele bunica le cocea pe plită, după carele punea într-o cratiță mare, punând sare peste legumele coapte, pentru a le putea curăța ușor după aproximativ 20 minute.

Pe urmă, bunica toca vinetele folosind un cuțit inoxidabil sau din lemn și pe urmă le punea la scurs, pe un fund de lemn.

Ardeii și gogoșarii îi curăța, le îndepărta cotoarele și semințele și îi taie în fâșii, după care îi punea la scurs.

Marele secret al bunicii: Folosea o cratiță mare, cât mai largă

Separat, bunica toca ceapa, pe care o punea la călit într-o cratiță mare, cât mai largă. Cratița o punea la foc mic, având grijă să folosească un disc metalic, pentru a disipa uniform căldura. Ceapa o călea la foc mic câteva minute după care adaugă ardeii copți și le lasă la călit alte câteva minute. Pe urmă punea ciupercile și le lăsa la călit aproximativ 10 minute, după care bunica adăuga vinetele tocate sare, piper negru și coriandru. La final, mama adăuga sucul de roșii.

După ce amesteca bine, pentru a omogeniza conținutul cratiței, bunica lasă să fiarbă zacusca la foc mică pentru a evapora apa din legume.

Bunica știa că zacusca este fiartă atunci când încep să apară mici bălți de ulei la suprafața amestecului.

Pentru a o păstra toată iarna, bunica punea zacusca de bureți opintici în borcane sterilizate anterior. După ce le închidea foarte bine, le lăsa să se răcească ușor la temperatura camerei, după care le depozita în cămară.

Dacă iubiți  gustul extraordinar de zacuscă trebuie neapărat să încercați și zacusca de fasole, ca la bunica, zacusca cu fasole boabe, tot după o rețetă a bunicii sau rețeta simplă de zacuscă a mamei.