Prima pagină » International » Xinxing, cel mai bătrân panda aflat în captivitate, a murit

Xinxing, cel mai bătrân panda aflat în captivitate, a murit

22 dec. 2020, 11:31,
Elena Nicoleta BUJOR în International

Xinxing, fiind cel mai în vârstă exemplar de panda uriaş care se afla în captivitate, a murit la vârsta de 38 de ani, la o grădină zoologică din oraşul Chongqing din sud-vestul Chinei, relatează Xinhua marţi, 22 decembrie 2020.

Xinxing, era o femelă de panda uriaş. Aceasta a început să prezinte simptome de somnolenţă şi pierderea acută a poftei de mâncare la data de 21 octombrie 2020. Starea ei de sănătate s-a agravat extrem de rapid în urmă cu câteva zile şi a dezvoltat dificultăţi de respiraţie, tuse, distensie abdominală şi probleme digestive, conform reprezentanților grădinii zoologice din Chongqing.

A decedat la data de 8 decembrie 2020

Mai mulți specialişti din cadrul unor instituţii medicale, inclusiv de la Centrul de Conservare şi Cercetare pentru Panda Uriaş, au depus eforturi comune de urgență pentru a o salva, însă animăluțul a decedat la data de 8 decembrie 2020.

În urma analizelor anatomice şi patologice efectuate s-a constatat că vârsta înaintată şi cedarea mai multor organe au cauzat tulburări digestive şi hipoproteinemie în organismul mamiferului. Acestea au condus la o infecţie severă la nivelul tractul digestiv şi respirator, ceea ce a condus la moartea exemplarului de panda.

Xinxing s-a născut în anul 1982 în sălbăticie în localitatea Baoxing din provincia Sichuan, unde francezul Armand David, preot catolic, zoolog şi botanist, a descoperit specia în anul 1869.

Vârsta ei, cum este în cazul animalelor, era echivalentă cu peste 110 ani la oameni.

Xinxing a fost adusă la grădina zoologică Chongqing când avea circa un an şi a lăsat în urmă peste 150 de pui panda.

Puii ei sunt răspândiţi în China şi în alte ţări şi regiuni, inclusiv Statele Unite ale Americii, Canada şi Japonia.

Xinxing a vizitat Calgary, Canada, în 1988, cu ocazia Jocurilor Olimpice, unde a atras peste 1 milion de vizitatori.

Anul nou chinezesc, numit Festivalul Primăverii sau Anul Nou lunar, este cea mai mare manifestare din China și durează șapte zile. Anul acesta a debutat pe 25 ianuarie.

Ursoaica cântărea 97 de kilograme și mănânca circa 30 de kilograme de bambus zilnic.

A murit Basi, cel mai bătrân urs panda din lume

În anul 2017 conducerea de la Straits Giant Panda Research and Exchange Centre anunţa trecerea în nefiinţă a celui mai bătrân urs panda din lume.

„Cu inima îndurerată, anunţăm solemn că ursul panda vedetă Başi a murit azi la ora 8,50 dimineaţa, la vârsta de 37 de ani”, au declarat oficialii de la Straits Giant Panda Research and Exchange Centre.

Ursul vedetă a fost salvat în 1984 dintr-un râu îngheţat din valea Başi, de unde şi-a împrumutat şi numele. Ursul a devenit o vedetă prin talentul de a merge pe bicicletă şi a inspirat în anii 90 mascota Jocurilor pan-asiatice.

„Panda giganţi, urşi nativi în China, sunt consideraţi o comoară naţională. În ciuda statutului special, populaţiile de Ailuropoda melanuleuca sunt vulnerabile: mai puţin de 1.900 trăiesc însălbăticie, conform celor de la Smithsonian National Zoo. Circa 300 trăiesc în grădini zoologice în întreaga lume.

Timp de mai mulţi ani, savanţii se întrebau dacă panda este o specie de urs, raton sau ceva diferit. Dar mai multe studii genetice au arătat că aceştia sunt un tip de urs. Panda giganţi se deosebesc de alţi urşi panda după dimensiunea mare şi blana alb şi negru (dar, colocvial, sunt numiţi şi simplu urşi panda). Aceasta oferă camuflaj, aceştia fiind aproape invizibili în pădurile pline cu bambuşi”, potrivit Live Science.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`