Weekend negru la Iași! Aproximativ 400 de noi cazuri și zeci de ambulanțe cu pacienții infectați, la porțile Spitalului de Boli Infecțioase. „Nu mai sunt locuri, nu mai avem unde să îi punem”

de: evelina.chitoroaga
02:00, 27 sept. 2021

Situație nemaiîntâlnită la Iași! Un val mare de pacienți infectați a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Zecile de pacienți așteptau în ambulanțe la poarta Spitalului de Boli Infecțioase Iași. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au precizat că spitalele ieșene nu vor mai primi pacienți din alte județe deoarece nu mai sunt locuri

Explozie de pacienți în seara de vineri, 24 septembrie 2021, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”. Managerul spitalului a venit de acasă pentru a gestiona situația zecilor de pacienți care așteptau în ambulanțe la poarta spitalului. Doar 15 pacienți din cei peste 8.000 tratați în spital erau vaccinați.

„Eu nu eram de gardă vineri seara (24 septembrie 2021), dar când am aflat care e situația, am plecat de urgență la spital, pentru a coordona situația. Din nefericire, în secția ATI nu mai avem locuri, dar toți cei care au nevoie de tratament de Terapie Intensivă sunt îngrijiți corespunzător. Vârstele pacienților internați în ATI sunt cuprinse între 42 și 85 de ani. Chiar dacă sunt foarte mulți și continuă să vină foarte multe cazuri care au nevoie de internare, ne descurcăm.

Am locuri pe sector, mai și externăm, nu trebuie să ne panicăm. Avem o capacitate de peste 200 de locuri, se vor mai deschide și la Spitalul CF, și la Recuperare. Trebuie să înțelegem că vaccinarea este în acest moment singura soluție a unei infecții grave cu acest virus. Din cei peste 8.000 de pacienți tratați în cadrul spitalului nostru, doar 15 dintre aceștia erau vaccinați. Am avut și un caz al unui pacient vaccinat care a decedat, dar nu infecția cu SARS-CoV-2 a fost cauza decesului. Acesta avea comorbidități”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

„Vom interna în continuare pacienți non-COVID-19”

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au precizat că numărul infectărilor de acum, din valul 4, este egal cu numărul de infectări atins în vârful valului 3. Aceștia au explicat că multe persoane care ajung să aibă nevoie de internare nu cred în boală și așteaptă până starea de sănătate se înrăutățește și ajung cu ambulanța la spital.

„Suntem abia la mijlocul pantei ascendente de infectări din valul 4 și deja am ajuns la capacitatea maximă din valul 3. Nu mai primim pacienți din alte județe pentru că nu mai avem locuri, nu mai avem unde să-i punem. Nu mai avem niciun loc la ATI. Sunt pacienți de toate vârstele, dar sunt mai mulți copii infectați față de celelalte valuri. Creșterea atât de mare a cazurilor și în special a celor care au nevoie de internare este din cauza persoanelor care nu cred că au COVID-19, stau acasă până nu mai pot și ajung în stare gravă. Vom interna în continuare pacienți non-COVID-19, nu există să nu îi primim”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Aproximativ 400 de noi cazuri în 24 de ore

Sâmbătă, 25 septembrie 2021, în județul Iași au fost confirmate 395 de noi cazuri de infectare. Rata îmbolnăvirii, în județul Iași, este tot mai crescută pe zi ce trece. Municipiul Iași a intrat deja în scenariul galben, după ce rata incidenței a depășit 2 la mie. De la debutul pandemiei și până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 46.451 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Echipele mobile de testare au recoltat de la domiciliu, în ultimele 24 de ore, 236 de probe, după cum urmează: 91 realizate de Direcția de Sănătate Publică Iași și 145 de Serviciul de Ambulanță Județean Iași. Odată cu numărul mare de infectări, a crescut și numărul persoanelor internate în spitalele suport COVID-19 din Iași. Peste 470 de persoane erau internate ieri în spitale, iar 74 dintre aceștia se aflau în secțiile ATI, deoarce se aflau în stare foarte gravă. Tot ieri, 39 de pacienți au fost externați. Cele mai multe locuri ocupate în ATI erau la Spitalul de Neurochirurgie, 18 paturi, urmat de Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, 17, care este spital exclusiv COVID-19. La Spitalul Municipal Pașcani – 6, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – 6, Spitalul „Sfântul Spiridon” – 10, Spitalul Clinic CF Iași – 4 și Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” – 2. Ieri au fost deschise primele 5 paturi ATI la Spitalul de Recuperare.