Vulpea neagră, un animal rar întâlnit. Care sunt caracteristicile acestei specii

de: BZI.ro
14:25, 14 ian. 2022

Dacă nu ai văzut o vulpe neagră până acum, cu siguranță nu ești singura persoană. Astfel de exemplare sunt considerate a fi unele dintre cele mai rare animale de pe Pământ.

Vulpea este un animal mamifer omnivor, de dimensiune mică spre medie. Face parte din familia Canidae, alături de lup, câine, șacal, enot ș.a. De obicei, vulpea este roșcată, însă coloritul ei prezintă o mare varietate: de la roșcat aprins, până la alb, cenușiu sau chiar negru. Spre deosebire de câinele obișnuit, vulpea este mai mică, având între 7 și 10 kg, rar mai mult. Corpul are mai puțin de un metru lungime, cu o coadă stufoasă, de aproximativ 30-40 cm.

Pentru că vulpile negre sunt rar întâlnite, în articolul de astăzi vom vorbi despre caracteristicile acestora.

Vulpea este un animal mamifer omnivor, de dimensiune mică spre medie.

Vulpea neagră: Cărui fapt se datorează culoarea neobișnuită?

Culoarea neobișnuită a vulpii negre se datorează unei depigmentări genetice extrem de rare, care se poate transmite de la o generație de vulpi la alta. Potrivit unor superstiții, vulpile negre sunt aducătoare de ghinion. De asemenea, în Evul Mediu, oamenii erau de părere că vulpile negre au capacitatea de a se transforma în umbre pe timpul nopții. Bineînțeles, acestea sunt doar niște superstiții, care, cu timpul, au dispărut.

Informații despre vulpile cu blană neagră au apărut în prima jumătate a secolului al XIX-lea. În această perioadă, au putut fi văzute doar câteva exemplare în Canada și America de Nord. Ulterior, numărul lor a crescut, însă, din cauza blănii deosebite, au fost capturate fără milă, fapt ce a amenințat cu dispariția lor.

În prezent, aproximativ 8% dintre vulpile negre trăiesc în arii protejate, în Canada și America de Nord.

Informații despre vulpile cu blană neagră au apărut în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Caracteristici ale vulpilor negre

Vulpea neagră are o blană lungă și stufoasă. Culoarea sa poate varia de la gri-albăstrui, până la cenușiu, negru și maro. Adesea, indivizii acestei specii se disting prin vârful alb al cozii și prin petele luminoase de pe abdomen, labe și piept.

Important de precizat este că densitatea blănii și variațiile sale de culoare depind de perioada anului, de habitat, de alimentație și de genele anterioare.

Mai mici decât un lup sau un câine, vulpile negre sunt animale prădătoare, care se hrănesc cu rozătoare mici (iepuri, șoareci). Rareori, acestea aleg să prindă păsări sau șopârle, pentru a se hrăni. Preferă să doarmă în gropi, săpate chiar de ele și renunță la acestea abia când pleacă în căutarea hranei.

Vulpea neagră este un vânător înnăscut, fiind capabilă să petreacă ore întregi urmărindu-și prada, fără să se odihnească. Are simțul olfactiv și auzul extrem de bine dezvoltate, astfel că poate depista rozătoarele chiar și de la o distanță foarte mare.

Totodată, acest animal apelează la o anumită tactică, înainte de a ataca: îți păcălește victima să vină singură în ghearele ei, după care o înfulecă din câteva înghițituri.

Vulpea neagră este un vânător înnăscut, fiind capabilă să petreacă ore întregi urmărindu-și prada, fără să se odihnească.