Vreți să plecați în drumeție în Iași? Iată lista cu cele mai noi trasee turistice din județ care vor fi disponibile în această vară. „Am început cu traseele vechi, făcute prin anii ’80”

de: Redacția BZI
02:00, 07 iun. 2023

Lista cu cele mai noi trasee turistice din județul Iași va fi disponibilă în cel mult o lună și jumătate, dau asigurări reprezentanții Direcției Silvice. Specialiștii au reamenajat mai multe trasee din județ, iar o parte din ele vor fi disponibile pentru iubitorii de drumeții care vor să le parcurgă pe jos sau cu bicicleta. Traseul de 2,5 kilometri din satul Poiana cu Cetate, deschis de puțin timp, are deja succes

Iubitorii de drumeții vor avea la dispoziție mai multe trasee turistice în județul Iași, în această vară. Specialiștii Direcției Silvice, una dintre instituțiile care se ocupă de reamenajarea acestora, a făcut demersuri pentru a fi disponibile cât mai repede.

„Vrem să deschidem mai multe trasee turistice la Rediu-Tătar, la Uricani, la Mădârjești. La Tătăruși avem un proiect, unde este rezervația de fagi, vrem să deschidem un traseu turistic și acolo. Cred că într-o lună și jumătate vor fi accesibile publicului larg toate aceste trasee. Accesibilitatea este gratuită, chiar dacă noi, din punct de vedere financiar, avem cheltuieli mari.

Dar, până la urmă, e vorba de populația care vrea să vadă frumusețile pădurilor din județ, mai ales cea din Iași. Sunt lucruri foarte interesante pe care ni le oferă natura, mai ales că pădurea este cel mai complex ecosistem de pe pământ. Am vrut să informăm populația și am început cu traseele vechi, făcute prin anii ’80 de către cei de la «Hai pe munte». Chiar am discutat și cu ei. Traseele erau greu accesibile, nu se mai vedeau marcajele, dar împreună cu cei de la Agenția pentru Protecția Mediului, de la Arii Protejate, am încercat să refacem aceste trasee astfel încât oamenii să se plimbe prin aceste zone”, susține Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.

O listă cu cele mai noi trasee turistice din județ care vor fi disponibile în această vară va fi publicată curând

Specialistul susține că legislația pentru omologarea traseelor turistice nu se aplică și pentru zonele de deal sau câmpie, iar din acest motiv sunt necesare mai multe avize.

„Ne-am izbit de faptul că legislația pentru omologarea traseelor turistice nu este valabilă și pentru zona de câmpie și deal, ci doar pentru zona montană. Aceste trasee, ca să le putem pune la dispoziția publicului larg, trebuie avizate și omologate pentru ca lumea să se deplaseze în siguranță, să fie făcute intervenții de prim-ajutor, dacă este cazul. Noi am trimis solicitări și la Ministerul Turismului și am primit răspuns că sunt niște propuneri de modificare a legislației, dar până în prezent nu am primit nimic. Deplasarea, în momentul de față, pe aceste trasee se face pe răspunderea vizitatorilor, potrivit prevederilor Codului silvic, în condițiile impuse de Romsilva. La nivelul județului au fost organizate diferite evenimente, ciclism, raliu, am dat avize, dar cu respectarea anumitor condiții”, mai spune Gabriel Doncean.

Ieșenii au făcut drumeții în traseul amenajat în Poiana cu Cetate

Cel mai nou traseu turistic deschis în Iași, care fost vizitat de mii de turiști, este cel din satul Poiana cu Cetate, din comuna Grajduri, ce parcurge o arie protejată și are grad de dificultate ușor.

„Traseul «Poiana cu Schit», deschis de pe 24 aprilie 2023, a fost vizitat de mii de persoane, mai ales de elevi care au venit cu profesorii. Noi am venit cu niște panouri informative, cu traseul. Angajații de la Direcția Silvică fac panourile și am primit numai laude și de la alți colegi din țară unde am trimis panouri. Am încercat ca peste tot în județ să fie trasee turistice și informații pentru vizitatori, deci sunt acoperite cam toate zonele din județ, respectiv la Hârlău, Târgu Frumos. Noi așteptăm vizitatori și din afara Iașului, și din alte județe, dar și din străinătate, dacă vor să vadă Iașul”, mai spune Gabriel Doncean.

Potrivit specialistului, lista cu cele mai noi trasee turistice din județ care vor fi disponibile în această vară va fi publicată pe site-ul instituției sau pagina de Facebook.