Vreți să cumpărați o blană de vulpe sau o geacă din piele? Cu ce oferte vin comercianții de la Hala Centrală. „Negociem prețul. Venim an de an la pelerinaj la Sfânta Parascheva” – FOTO
Comercianții de la Hala Centrală, veniți la Iași cu ocazia pelerinajului Sfintei Parascheva și zilelor orașului, susțin că în ultimele zile nu au dat blănuri sau geci din piele, așa cum se așteptau. Vânzările sunt slabe, iar pentru a atrage clienții negociază prețurile. Majoritatea comercianților sunt din județele Neamț și Bistrița. Aceștia au plătit 36 de lei pe metrul pătrat pe zi
Comercianții care vând blănuri de nurcă sau vulpe argintie, căciuli de blană, paltoane cu gulere de blană și geci de piele la Hala Centrală susțin că, în primele zile de când sunt la Iași, vânzările sunt slabe. Aceștia speră să nu rămână cu marfa, de aceea sunt dispuși să negocieze prețurile. Astfel, pot să scadă și cu 20 la sută.
„Negociem prețul pentru că așa sunt vremurile. Oamenii nu mai au bani ca înainte. Vrem să nu rămânem cu marfa nevândută. Venim an de an la pelerinaj la Sfânta Parascheva”, susține Marcu, unul dintre comercianții de la Hala Centrală, care vinde produse cu prețuri cuprinse între 150 de lei pentru o căciulă sau 1.500 de lei pentru o blană scurtă, de vulpe argintie.
Din peste o sută de avize eliberate de Primăria Iaşi, 69 au fost atribuite pentru vânzarea hainelor de piele şi din blană. Comercianții plătesc 36 de lei pe metrul pătrat pe zi. Cei cu produse alimentare plătesc 40 de lei/mp/zi.
Comercianții de la Hala Centrală se plâng de vânzările mici
La Târgul de blănuri şi haine de piele, organizat pe esplanada Halei Centrale şi pe esplanada Costache Negri, sunt 50 de comercianţi. Unul dintre cei fideli, care vine aproape în fiecare an de la Neamț, este familia Gavriloaia.
„Este al doilea an pentru mine, dar părinții mei veneau mereu în partea cealaltă, pe Aleea Castanilor. Noi suntem din comuna Grumăzești, din Târgu-Neamț. Acolo sunt mulți care fac blănuri și vin la târguri. Acum, cei care au venit cu blănuri și geci de piele sunt din Neamț și din Bicaz. Părinții mei fac, din 1970, tot ce înseamnă haine din piele și blănuri. Tatăl meu are 82 de ani și muncește și acum. Părinții mei început sa facă căciuli, apoi au continuat cu blănurile, cu cojoacele. În timp am ajuns la ce vedeți acum, pentru că se schimbă timpurile, altfel nu rezistăm pe piață. Noi avem blănuri de vulpe argintie sau hăinuțe din vulpe cu piele.
Anul trecut luau mai mult blănuri, vedem ce va fi anul acesta. Pe vremea lui Ceaușescu vindeam o căciulă care costa cât un salariu, acum vindem o blană care ține 20 de ani cu nimic. Nu mai este apreciată blana naturală. Ne adaptăm pieței. Noi nu avem blănuri scumpe. Clienții nu prea mai cumpără, chiar și așa. Nu am vândut nimic în cele 2-3 zile de când stăm aici. A plouat ieri (n.r. -duminică, 8 octombrie 2023) și am închis…Vom vedea ce va fi în zilele următoare, poate vor veni clienții. Noi suntem aici toată săptămâna”, susține Luminița Gavriloaia, comerciant de blănuri și haine din piele, de la Hala Centrală.
Prețurile practicate de aceasta sunt cuprinse între 150 și 3.000 de lei. Comercianții s-au plâns de numărul mic de clienți și anul trecut.
Bugetul pentru Zilele Iașului este mai mic anul acesta
La ediția de anul acesta a Sărbătorilor Iașului a fost alocată suma de peste 100.000 de lei, semnificativ redusă față de cea de la ediția de anul trecut. Bugetul a fost aprobat de plenul Consiliului Local. Ca în fiecare an, concertele de final vor fi organizate duminică, 15 octombrie, în piața din fața Palatului Culturii. Pe scenă vor urca numeroși artiști locali, însă niciun nume celebru nu a fost anunțat. Mihai Chirica, edilul Iașului, s-a speriat de dosarul Revelionul.
Astfel, din cauza anchetei recente a Direcției Naționale Anticorupție, pe scenă vor cânta doar artiști locali. Amintim că, la începutul anului 2023, DNA a ridicat, din Primăria Iași, documente legate de contractele ce au fost încheiate cu firmele impresarului Radu Groza pentru concertul de Revelion. Mai exact, ancheta are ca principal obiect modalitatea de atribuire a contractelor de organizare a evenimentelor din Iași, începând cu anul 2016 și până în prezent.
Comercianții de la Hala Centrală susțin că, în ultimele zile, vânzările au fost mici și speră ca situația să se schimbe în această săptămână.