Vremea capricioasă din anul 2020 i-a adus pe producătorii de fructe din Iași în pragul falimentului. Prețurile se vor dubla chiar din această toamnă

de: Raluca Costin
04:00, 22 iul. 2020

Producătorii de fructe din Iași sunt în pragul falimentului din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani. Dacă în anul 2019 au reușit să mai salveze din producția de fructe, în anul 2020 vremea capricioasă le-a distrus toate livezile. Producătorii din Iași susțin că vor scoate toți pomii fructiferi și vor renunța la livezi după ce vremea capricioasă din anul 2020 le-a provocat pagube de sute de mii de euro. Mai mult, prețurile la fructele românești vor crește semnificativ chiar din toamna acestui an, după ce fructele vor fi culese și scoase la vânzare.

Producătorii de fructe din Iași sunt în pragul falimentului din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani.

Fermierii sunt disperați și speră ca autoritățile să îi ajute financiar pentru a depăși această perioadă. Altfel sunt nevoiți să renunțe la livezile înființate pe sute de hectare, în Iași. În ultimii 10 ani suprafața cu livezi din Iași s-a redus la jumătate, astfel că în prezent mai sunt doar 6.710 hectare cu livezi, 3.679 dintre acestea fiind pe rod. Producătorii de fructe din Iași spun că fructele aduse din afară sunt mai ieftine și din acest motiv se vând mai ușor.

Viorel Stan, producător din Iași: „Mergem spre faliment. O să scoatem pomii, ce o să facem?”

Viorel Stan, director al SC Prest Serv Impex SRL, care deține o livadă pe 30 de hectare, cu meri, caiși, cireși și vișini spune că anul 2020 este unul păgubos pentru pomicultori, iar din acest motiv se află în pragul falimentului .

„Nu am nici măcar o caisă. La măr am 50 la sută din producția din anul 2019. Am 16 hectare cu măr și anul trecut am cules 15 tone la hectar. La cireș nu am nimic, la vișin la fel. Clima s-a schimbat, înghețul a fost rapid în primăvară. Noi, de regulă, vindem la industrializare sau la piață, cu 30-35 de bani kilogramul. Un preț extrem de mic. În ritmul ăsta mergem spre faliment. O să scoatem pomii, ce o să facem? Anul trecut am fost la limită, anul ăsta o să fie și mai greu”, susține Viorel Stan, director al SC Prest Serv Impex SRL, care administrează și câteva sute de hectare de teren agricol în zona Sculeni.

Prețul fructelor din România nu depinde de producția internă, ci de domeniul pomicol din țări precum Polonia sau Ungaria

Viorel Stan mai spune că, din cauza importurilor masive, producția de la noi din țară nu este valorificată corespunzător. De aceea, din cauza prețului mic oferit producătorilor, aceștia se gândesc să închidă afacerile din domeniul pomicol. „Prețurile la noi nu depind de producția internă. Depindem foarte mult de invazia de fructe din Polonia și Ungaria. În Ungaria am înțeles că nu a fost nici la ei prea bine, a fost îngheț în primăvară”, susține Viorel Stan. Asociația Mondială a Producătorilor de Mere și Pere estimează că producția din statele europene va fi cu 20 la sută mai mică față de cea din anul 2019.

Livezile cu caiși din Iași, compromise total din cauza înghețului din primăvara anului 2020. Pagubele sunt de sute de mii de euro

Mihai Hlihor, unul dintre producătorii de fructe din Iași, cu o livadă de caiși, pruni și meri, susține că în anul 2020 va avea o producție mică la mărul de vară, iar în curând va începe culesul la soiurile de vară pe care le are în livadă. „La cais e pagubă totală. Din primăvară, când au fost gerurile, au fost distruși toți caișii. La prun e 50 la sută pagubă, iar la mărul de vară am mai salvat ceva. O să încep, cred, în vreo săptămână să culeg merele de vară. Dar producția e mult mai mică față de anul trecut. Prețul în piață e de 3-4 lei kilogramul la măr, dar nici măcar nu e al nostru”, spune Mihai Hlihor.

Prețul pe kilogramul de fructe se va dubla chiar în această toamnă din cauza producției extrem de mici la toate soiurile

Producătorii de fructe din Iași spun că vor crește prețurile mai ales în supermarketuri din cauza adaosului comercial. Mircea Săndulache, producător din Iași, susține că dacă vinde cu 1 leu kilogramul de mere, e mulțumit.

„Eu am 5 hectare cu măr și caiși. Nu cred că strâng câteva tone de la măr anul ăsta. Nici măcar nu am luat în calcul să dau la industrializare, pentru că nu am ce. O să vând la piață ce am și asta e. O să fie un preț mai mare, dublu față de anul trecut. Ploile multe și bolile au atacat chiar și soiurile rezistente. Cu 30 de lei kilogramul nici nu existăm pe piață. Dacă primim măcar 1 leu kilogramul, atunci putem spune că scoatem tot ce am cheltuit”, susține Mircea Săndulache.