Vrei ceva dulce de post? Iată 3 rețete simple și ușoare

de: BZI.ro
09:24, 30 mart. 2021

Creștinii ortodocși țin în această perioadă Postul Mare, Postul Sfintelor Paște. În această perioadă, timp de 40 de zile, creștinii ortodocși nu consumă deloc produse de origine animală și simt nevoia să mănânce ceva dulce, însă să fie de post.

Postul Mare al Paştelui se referă la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Iisus Hristos, înainte de a începe propovăduirea Evangheliei.

Potrivit scrierilor bisericești, Postul Mare amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.

În acest post, creștinii ortodocși trebuie să nu consume carne, ouă, pește, brânză sau lapte. În plus, aceștia trebuie să aibă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.

 

Ceva dulce de post: Rețete fără margarină sau frișcă vegetală

În condițiile în care în post creștinii ortodocși se abțin de la produse de origine animal este destul de greu să poți face niște prăjituri folosind înlocuitori. Tocmai de aceea este mai bine să alegeți niște rețete bazate pe ingrediente care nu sunt de origine animale și nu niște surogate.

Cel mai des întâlnit desert în perioadele de post sunt clătitele cu dulceață sau gem. Clătitele sunt o alternativă de post foarte bună pentru cei care vor ceva dulce.

Pentru acest desert aveți de nevoie de lapte de soia, migdale sau orez. Pentru 6 clătite de post aveți nevoie de 150 g făină, 200 ml lapte de soia, migdale sau orez, 150 ml apă minerală, 20 ml ulei, un plic zahăr vanilat. un praf bun de sare și ulei pentru prăjit.

Toate ingredientele, fără apa minerală, se pun într-un bol, se amestecă în așa fel încât să nu aibă cocoloașe. În final, se adaugă și apa minerală și se amestecă.

Într-o tigaie simplă, se unge cu foarte puțin ulei după care se toarnă compoziția folosind un polonic și se mișcă tigaia pentru a se întinde compoziția. Clătitele de post se prăjesc la foc mediu.

Se prăjesc pe ambele părți, după care se scot pe o farfurie. Clătitele de post se pot umple cu dulceață sau cu gem.

Gogoșile de post cu care nu poți da greș

Altceva bun în perioada postului care poate fi făcut ușor în casă sunt gogoșile aromate cu vanilie și coajă de lămâie.

Pentru aproximativ 50 de gogoși mici aveți nevoie de 500 g făină, 300 g suc de portocale, 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată, 40 g zahar, 20 g ulei, vanilie sau zahăr vanilat, sare, coaja rasă de la 1 lămâie, 35 g pulpă de la portocale și ulei pentru prăjit.

Drojdia se amestecă cu zahărul și se lasă pe masă aproximativ 5 minute. Când se lichefiază se amesteca cu sucul de portocale. Se adaugă coaja rasă de lămâie, pulpa de portocale rămasă de la stors, zahărul vanilat, făina și sarea.

Se frământă aluatul până devine omogen. Aluatul se lasă la dospit la loc călduț aproximativ 45 de minute.

Cu ajutorul unui sucitor se întinde aluatul sub forma unei foi cu grosime de 1 cm. Gogoșile se decupează cu o formă circulară cu diametru de 4-5 cm. Marginile rămase se frământă din nou și se întind din nou sub forma unei foi cu grosime de 1 cm.

Gogoșile se lasă la dospit într-o tavă după care se prăjesc într-o tavă cu ulei. Pot fi mâncate ca atare sau pot fi umplute cu dulceață sau gem.

Dulciurile de post pot fi la fel de bune precum cele care conțin lapte

Negresa de post, un deliciu culinar

Un alt desert care intră ușor în categoria ceva bun de post este negresa. Pentru aceasta aveți de nevoie de 2 căni făină, 1 cană zahăr, 3 linguri cacao, 1linguriță praf copt, 1 cană de apă, jumătate cană ulei și 400 gr gem caise sau alte fructe.

Într-un vas se pun ingredientele uscate , pe care le amestecăm. Ulterior, adăugăm gemul, apa și uleiul.

Se amestecă compoziția, după care se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Se lasă la cuptor, la foc mediu, până începe să se desprindă de marginile tăvii.

Se lasă la răcit și se taie în cuburi.