Vrei ca și copilul tău să fie pasionat de lectură? Ia în considerare aceste 5 sfaturi!

de: BZI.ro
12:29, 31 mart. 2021

Deși ai putea crede contrariul, copiii nu au nevoie de foarte multe activități pentru a se dezvolta. Uneori, este bine să îi lași să descopere lumea în ritmul lor, să se bucure de orice lucru mic și să învețe care le sunt pasiunile, în loc să le aglomerezi programul cu extrem de multe activități care deși sunt bune, îi obosesc foarte tare. Cea mai bună metodă de învățare, după joc este cititul. Te încurajăm să îi citești zilnic copilului și să îi oferi cărți adecvate vârstei. Dacă nu știi de unde să achiziționezi cele mai bune titluri, descopera carti de copii de le LIBREX, cu transport gratuit și la prețuri foarte bune. În continuare, îți vom prezenta cinci sfaturi care te vor ajuta să crești un viitor adult pasionat de lectură.

Citește-i încă din primele zile de viață

 Foarte mulți părinți, mai ales dacă se află la primul copil, fie pot uita informații prețioase, fie nu le iau în considerare. Unul dintre cel mai des întâlnite mituri despre copii este acela că bebelușii nu înțeleg ce se întâmplă în jurul lor și de aceea, nu au nevoie de stimulente vizuale sau auditive, ceea ce este complet greșit. Creierul unui bebeluș este ca un burete ce absoarbe toată informația din jurul său. Încă din prima zi de viață, structurile neuronale se adaptază mediului înconjurător și stochează informația pentru a o folosi mai târziu. Așa că este foarte important să vorbești cu bebelușul, să îi citești și chiar să te vadă cum dai paginile.

Oferă-i cărți adecvate vârstei

Chiar dacă până la o anumită vârstă, copiii nu pot citi, nu înseamnă că nu se pot bucura de cărți. Pentru fiecare categorie de vârstă, există cărți adecvate: cu imagini, cu 2-3 propoziții pe o pagină, pe care părintele le poate citi. Importantă este obișnuirea copilului cu gestul de a citi, de a privi o carte și de a da pagina. 

Observă ce interese are

Fiecare persoană are anumite preferințe când vine vorba despre citit. Unii aleg doar cărți romantice, altele cărți horror, sunt și persoane care preferă să citească doar cărți din domeniul în care activează. De regulă, preferințele pentru cărți se formează în copilărie, așa că este important să observi ce îl atrage mai mult pe copil și să îi oferi genul acela de cărți. 

Introdu în rutina lui măcar o oră de citit

 Daca îți dorești ca al tău copil să prindă drag de citit, ar trebui să aibă în rutină măcar o oră de lectură pe zi. Spre exemplu, poți să îi oferi o carte dimineața, după micul dejun și să o răsfoiți împreună 10-15 minute, apoi înainte de somnul de prânz îi mai poți citi încă 10 minute și așa mai departe. Important este ca lectura să fie prezentă zilnic.

Puterea exemplului

 Probabil știi deja că toți copiii imită comportamentul părinților, așa că fie puteți citi împreună, fie în timp ce se joacă de unul singur, sub supravegherea ta, poți citi cartea preferată. Astfel, chiar dacă nu a fost de la început interesat de citit, copilul va avea un bun exemplu și în cel mai scurt timp va începe și el să citească.

În încheiere, am vrea să știm cum ai procedat sau cum procedezi tu pentru a-ți convinge copilul să citească.