Voucherele de vacanță au ajuns la profesori! Câți bani au primit
Voucherele de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, au început deja să fie distribuite bugetarilor, dar a intervenit și o serie de schimbări. Un ordin de ministru, emis de Ministerul Educației, schimbă modul în care se acordă aceste vouchere, iar anumiți profesori vor primi sume mult reduse
Suma de 1.450 de lei este primită doar de angajații cu normă întreagă (12 luni, program de 8 ore). Pentru cei care sunt angajați cu normă redusă sau care au contracte pe perioadă determinată calculul se schimbă și nu vor primi 1.450 de lei. De exemplu, există profesori care sunt angajați pentru o oră sau pentru două ore, iar aceștia vor avea mult mai puțin.
Cum se acordă voucherele de vacanță profesorilor
La nivelul județului Iași, majoritatea voucherelor de vacanță au fost deja distribuite profesorilor.
„Le-am acordat încă din luna mai, deocamdată nu sunt probleme, cel puțin în mediul preuniversitar”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor din Educație, Filiala Iași (USLIP).
Suma de 1.450 de lei se împarte la 12 luni și la un program de 8 ore. Ulterior, rezultatul se înmulțește cu numărul de luni și de ore prevăzute în contract. Pentru a obține o sumă rotundă, rezultatului final i se aplică un multiplu de 50. Spre exemplu, un profesor ce are un contract pe perioadă determinată de 8 luni, cu un program de 2 ore/zi, va mai încasa doar 200 de lei din voucherele de vacanță.
În sistemul educațional există și profesori care sunt angajați pentru o prestație de doar o oră pe zi. Această situație o regăsim în special în mediul universitar. Un astfel de profesor va mai încasa doar 100 de lei din voucherele de vacanță. Menționăm că suma primită din acestea este impozabilă.
Cadrele didactice care pot returna banii
Dacă un angajat din sistemul de educație a apucat să cheltuie aceste vouchere, iar în cadrul aceluiași an este concediat sau pleacă din instituție, este obligat să restituie suma cheltuită necuvenit din valoarea totală a voucherelor. Să luăm ca exemplu profesorii universitari sau cei suplinitori. Mulți dintre aceștia au contracte pe perioadă determinată și la finalul ciclului este posibil să nu le mai prelungească.
Astfel, dacă au plecat, de exemplu, în luna septembrie, atunci vor fi obligați să restituie contravaloarea voucherelor de vacanță din perioada septembrie-decembrie. Aceștia au obligația de a restitui contravaloarea în termen de 60 de zile.