Vouchere de vacanță 2025. Bugetarii nu vor fi prea afectați de austeritate
Vouchere de vacanță pentru anul 2025 se vor acorda doar anumitor categorii din sistemul bugetar, chiar dacă visteria este goală, așa cum au anunțat guvernații. În acest context, cadourile de sărbători din partea guvernului Ciolacu nu fac decât să curgă cu vești îngrozitoare pentru majoritatea românilor.
Vouchere de vacanță 2025. Bugetarii nu vor fi prea afectați de austeritate
Se pare că, sâmbătă, 28 decembrie 2024, guvernanții au hotărât ca o anumită categorie de angajați din sectorul bugetar să beneficieze de vouchere de vacanță în anul 2025, cu condiția ca salariul lor net să nu depășească 8.000 de lei, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență care este în analiză.
Și așa aflăm că bani sunt pentru unii, iar pentru bieții pensionari nu se găsesc bani, de parcă ei au fost cei care au gestionat visteria statului, nu clasa politică care a aruncat cu bani în stânga și în dreapta pentru poftele personale si campaniile electorale exagerat costisitoare.
În acest fel, voucherele de vacanță în valoare de 800 de lei vor fi oferite în sistemul bugetar exclusiv angajaților ale căror salarii de bază nete din luna în care se acordă voucherul nu depășesc 8.000 de lei.
O altă reglementare semnificativă stipulează că voucherele de vacanță emise în anul 2025 vor putea fi folosite exclusiv pentru a acoperi maximum 50% din costul pachetelor de servicii turistice cumpărate, adică 800 de lei pentru pachete turistice cu o valoare minimă de 1.600 de lei.
Angajările la stat în anul 2025, înghețate
Pe lângă decizia cu privire la vouchere, proiectul de lege propus de guvern, prevede ca începând cu 1 ianuarie 2025, se va suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, cu excepția posturilor unice vacante.
Acestea sunt definite ca fiind „posturi ale căror atribuții, prin natura și conținutul lor, sau responsabilitățile stabilite, nu se regăsesc în alte structuri organizatorice” sau „posturi din compartimentele în care există doar posturi vacante”.
Cu toate acestea, persoanele care au obținut deja aprobarea Guvernului pentru ocuparea unor posturi prin memorandum, înainte de emiterea OUG, vor putea să își preia funcțiile. Proiectul guvernamental prevede, de asemenea, că „în cazuri bine justificate”, se va putea aproba ocuparea a maximum 15% din posturile care devin vacante.