Vouchere de 3.000 lei prin Programul „Rabla Local”, oferite ieșenilor
Primăria Municipiului Iași va participa la Programul privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut și sub denumirea de „Rabla Local”. Ieșenii dornici să își schimbe mașina în această toamnă pot primi un voucher în valoare de 3.000 lei dacă autovehiculul pe care îl dețin este mai vechi de15 ani. În această etapă programul Municipiului Iași va susține casarea a 1.000 autovehicule vechi.
În această toamnă ieșenii pot primi stimulente în valoare de 3.000 lei pentru casarea autovehiculelor mai vechi de 15 ani. Beneficiarii programului de casare, trebuie să se angajeze, că vor folosi voucherul pentru achiziționarea unui autoturism cu normă de poluare Euro 4 sau mai mare, în următorii 3 ani. Programul se adresează celor ce dețin un autovehicul mai vechi de 15 ani, este înmatriculat pe numele acestora și se află în evidențele fiscale pe raza primăriei unde au domiciliul.
Programul de casare al autoturismelor uzate începe pe 23 septembrie 2022
În cadrul Programului „Rabla Local”, ieșenii pot duce spre casare autoturismele mai vechi de 15 ani. Persoanele fizice vor primi astfel un stimulent în valoare de 3.000 lei. Jumătate din sumă va fi suportată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și jumătate din bugetul local.
„Am făcut o radiografie asupra parcului auto înmatriculat la nivelul municipiului Iași. În acest moment, în Iași sunt înmatriculate 136.042 de autovehicule, dintre care 21.012 sunt non-Euro, respectiv cele care nu se încadrează la nici una dintre normele Euro. Cu norma Euro 1 sunt 251, Euro 2 – 11.733, Euro 3 – 20.821, Euro 4 – 43.378, Euro 5 – 20.585, iar Euro 6 – 18.762, hibride – 2.405 și electrice – 423 de vehicule. Se vede foarte clar că ponderea mașinilor sub norma Euro 3 inclusiv, vizate de această lege, depășește 51.000 de vehicule, ponderea mașinilor cu Euro 6 este extrem de mică, de doar 12%, iar a celor electrice este infimă, sub 1%. Prin urmare, putem discuta despre un impact deosebit de nociv pe care vehiculele poluante îl au asupra mediului”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Începând cu data de 23 septembrie 2022, solicitanții unității administrativ-teritoriale pot crea conturi de utilizator pentru înscrierea în Programul privind casarea autovehiculele uzate.
Cine poate accesa Programul „Rabla Local”
Proprietarul autoturismului cât și autoturismul în sine trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a se înscrie în program.
Proprietarul autoturismului trebuie să fie persoană fizică, cu domiciliul pe raza județului Iași. Deține pe numele său un autovehicul uzat cu o vechime mai mare de 5 ani. Se află cu plata impozitelor, a taxelor locale, a amenzilor și a contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local la zi. De asemenea, persoana ce dorește să acceseze acest program trebuie să nu fie implicată și în alte proiecte de finanțare pentru același autovehicul uzat, iar la capitolul infracțiuni împotriva mediului acesta trebuie să aibă cazierul curat.
Orice autovehicul care îndeplinește următoarele condiții poate participa la Programul „Rabla Local”. Autovehiculul trebuie să aibă o vehime egală sau mai mare de 15 ani de la data fabricației. Se află înregistrat în evidența unității administrativ-teritoariale de care aparține și proprietarul. Are normă de poluare Euro 3 sau mai mică. Autoturismul trebuie să conțină toate elementele esențiale ale caroseriei, componentele electrice precum și motorul, transmisia sau trenul de rulare.
Pentru a accesa Programul „Rabla Local”, este foarte important ca solicitantul, înainte să caseze și să radieze autovehiculul uzat, să se asigure că primăria localității de care aparține participă la acest program.