„PNL nu este un partid perfect, dar este un partid responsabil. Și nouă ne-ar fi ușor să trecem în opoziție în această perioadă dificilă, plină de incertitudini și crize mondiale de creșteri globale ale prețurilor. Nu o facem însă. Rămânem în picioare, luptăm până la capăt, nu dezertăm. Nu suntem lași. Am fost votați să dezvoltăm România și asta vom face, indiferent de cât s-ar opune Ciolacu, tovarășul cu spirala (Dacian Cioloș n.r.) și căpitanul extremiștilor”, a spus Florin Cîțu.
Votul moţiunii de cenzură a început! Parlamentarii vor vota cu bilele la vedere – LIVE VIDEO, UPDATE
Au fost aduse urnele de vot, iar parlamentarii vor vota cu bilele la vedere. Se va decide în scurt timp dacă Guvernul României condus de Florin Cîțu va pica sau nu.
Reamintim că în aceste momente se votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL. Sala de plen este plină, la această oră, ceea ce este în defavoarea premierului Florin Cîțu și a Guvernului condus de acesta.
În plen sunt prezenți 379 senatori și deputați. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 234 de voturi.
Matematic, sunt cel puțin 280 de senatori și deputați care vor vota moțiunea de cenzură.
UPDATE: Guvernul Cîțu a căzut cu 281 de voturi. Premierul Florin Cîțu a fost demis.
UPDATE 14.46: 226 de voturi în aceste momente.
UPDATE: 180 de voturi împotriva Guvernului Cîțu.
UPDATE: 160 de voturi în aceste momente.
UPDATE 14.35: 145 de voturi.
UPDATE 14.31: S-au strâns 100 de voturi pentru demiterea guvernului.
UPDATE: Florin Cîțu a anunțaț că a picat Guvernul, înainte de aflarea votului final.
UPDATE: Parlamentarii votează moțiunea de cenzură cu bilele la vedere.
Formarea unui nou Guvern
Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Alegeri anticipate
După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Planul lui Florin Cîțu după ce a căzut Guvernul PNL
Dacă acest guvern va pica azi în Parlament, vom face altul, tot în jurul valorilor liberale, a spus, marți, Florin Cîțu la dezbaterea moțiunii de cenzură.